Vlada odlučila osnivati registar godišnjih financijskih izvješća

HRVATSKA Vlada odlučila je danas, na prvoj ovogodišnjoj sjednici osnovati registar godišnjih financijskih izvješća.

Zakonski prijedlog koji bi uredio osnivanje tog registra, Vlada je sa zatvorene sjednice poslala u hitnu saborsku proceduru kako bi se registrom moglo obuhvatiti poslovna izvješća poduzeća za 2002.

Do 23. ožujka Vlada je produljila važenje dogovora o privremenom režimu provedbe Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) između Hrvatske i Slovenije. Kraj ove godine rok je do kojega treba otvoriti preostale granične prijelaze prema SOPS-u.

Vlada je danas ovlastila Linića i Crkvenca da potpišu Pismo o namjeri i Memorandum o ekonomskoj i financijskoj politici između Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda.

Osnovala je Odbor za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj kojemu je na čelu potpredsjednik Goran Granić.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministar finanacija Mato Crkvenac novinarima su pojasnili da je cilj osnivanja registra godišnjih financijskih izvješća na jednom mjestu objediniti sve podatke o poslovanju poduzeća u Hrvatskoj. Registar bi obuhvatio oko 80 tisuća profitnih pravnih osoba, dok neprofitne (škole, udruge) ne bi ulazile u registar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predloženim zakonom o registru godišnjih financijskih izvješća, osiguralo bi se da poduzeća na temelju poslovnih knjiga naprave izvješća o svom poslovanju i pošalju ih FINI (Financijska agencija), slijedom čega bi ih mogli koristiti i drugi, primjerice Porezna uprava.

Registar bi bio javan, poduzeća bi u svakom trenutku mogla dobiti podatke o svojim partnerima.

Linić je naveo da od 1992., kada je ukinuta Služba društvenog knjigovodstva (SDK), gdje su priupljani podaci o poslovanju fizičkih i pravnih osoba, Hrvatska nema takav registar. Taj je segment nakon ukidanja SDK prebačen na trgovačke sudove, i više nije bilo ozbiljnije analize poslovanja, podaci su, kaže Linić, skupljali prašinu po hodinicima.

Banski dvori planiraju da se na unošenju podataka o poslovanju poduzeća od 1999. u registar angažiraju studenti preko programa ´S faksa na posao´.

Nositelji projekta osnivanja registra su Fina, HNB, Državni zavod za statistiku i Ministarstvo financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara