Vlada podržala konačan prijedlog obiteljskog zakona

KONAČAN Prijedlog obiteljskog zakona, koji je danas dobio jednoglasnu podršku hrvatske Vlade, donosi drukčiju definiciju majke od dosadašnje po kojoj je majka djeteta bila samo žena koja ga je rodila.

Zakon je uvažio i dostignuća u medicinskoj znanosti, pa sadrži definiciju po kojoj se ženi, čijom je jajnom stanicom dijete začeto, daje mogućnost da ospori majčinstvo ženi koja ga je rodila.

Stoga definicija majke postaje oboriva pretpostavka, budući da se majčinstvo može pobijati, odnosno dokazivati na sudu kao i očinstvo.

Prijedlog novog zakona o obitelji donosi još neke novine - tako bi primjerice, u postupku posredovanja uz centar za socijalnu skrb mogla sudjelovati i savjetovališta za brak, odluku o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti, ubuduće bi uvijek donosio sud, koji sada to čini samo u bračnim sporovima.

Vlada je uvažila i neke saborske primjedbe, te određenije definirala izvanbračnu zajednicu kao zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje tri godine ili kraće, ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. Vlada je spremna zadržati mogućnost da se u opravdanim slučajevima dopusti sklapanje maloljetničkoga braka, te da se dobna razlika između posvojitelja i posvojenika podigne na 45 godina.

Ministri nisu imali primjedbi na spomenuti zakon, jedino je potpredsjednik Vlade Ante Simonić (HSS), pozdravio potez da se istospolne zajednice umjesto u obiteljskom, urede u posebnom zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za izdvajanje istospolnih zajednica iz obiteljskog zakona, zauzimao se upravo HSS.

Treba zaštititi pravo na različitost i osobni odabir, rekao je Simonić, pozdravljajući što predloženi zakon o istospolnim zajednicama osobama istoga spola koje žive zajedno daje pravo na uzdržavanje partnera, te mogućnost uređenja imovinsko-pravnih odnosa. Uvjet za to je da zajedno žive najmanje tri godine.

Predloženi zakon o istospolnim zajednicama prvi je hrvatski zakon koji regulira homoseksualne zajednice.

Jednoglasnu podršku ministara dobio je vladin prijedlog da se oštrije kažnjava nasilje u obitelji.

Prvi bi se put, naime, nasilnike moglo do tri mjeseca udaljiti iz stana, odnosno kuće, u kojoj živi sa žrtvom. Nasilniku bi se mogle izreći i druge privremene mjere, moglo bi mu se na rok do godinu dana, zabraniti da se približava žrtvi, da je uhodi i uznemirava.

Sa suzdržanim glasom ministrice Gordane Sobol, Vlada je Saboru poslala i zakonski prijedlog o ravnopravnosti spolova. Ministrica Sobol je pojasnila da je razlog njenoj suzdržavnosti činjenica da konačan prijedlog ne predviđa imenovanje pravobranitelja za ravnopravnost spolova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara