Vlada: Porezne olakšice za ulaganja u istraživanja i razvoj

HRVATSKA Vlada predložila je danas porezne olakšice koje će tvrtke, mali i srednji poduzetnici te obrtnici moći ostvarivati za ulaganja u istraživanje i razvoj.

Te se porezne olakšice uređuju prijedlozima izmjena Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak koje je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

Ministar financija Mato Crkvenac ističe da su predložene olakšice najveće u europskim zemljama a tvrtke i obrtnici mogli bi ih ostvarivati na dobit i dohodak koji ostvare u ovoj godini.

Prema predloženim izmjenama uz pravne osobe registrirane za istraživanje i razvoj plaćanja poreza na dobit oslobodile bi se i sve samostalne jedinice, npr. zavodi ili instituti za istraživanje i razvoj u okviru nekih poduzeća. Također se potiče i suradnja gospodarstva i znanstveno istraživačkih subjekata pa bi se olakšice odnosile i na troškove tvrtki za suradnju sa znanstvenim institutima i slično.

Uz ulaganja u materijalnu imovinu za istraživanje i razvoj porezna bi se olakšica po novome mogla ostvariti i za ulaganja u nematerijalnu imovinu, kao što su patenti, licence i slično koji se koriste za istraživanje i razvoj a porezna bi se osnovica umanjila i za troškove obrazovanja, školovanja i prekvalifikacije zaposlenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se treba okrenuti znanosti i istraživanju, znanju kako bi povećala konkurentnost gospodarstva s konkurentnim proizvodima nastupila na stranim tržištima, kako bi se potaknuo izvoz, istaknuli su članovi Vlade. Potrebno je, naglašavaju, potaknuti gospodarstvo da se okrene znanosti a znanstvenike da se okrenu gospodarstvu i istraživanjima koja se u gospodarstvu mogu primijeniti.

Premijer Ivica Račan ističe kako je riječ o izuzetno važnim olakšicama u korist obrazovanja istraživanja i razvoja. Bez jačanja uloge i većih ulaganja u obrazovanje i znanost nema i ne može biti bržeg i održivog razvoja ni jedne zemlje pa ni Hrvatske, kazao je.

Ministar Crkvenac ističe da je teško izračunati koliki će biti porezni efekti predloženih olakšica, a procjenjuje da će to biti najmanje 200 milijuna kuna. No i Crkvenac i drugi ministri ističu da će se to višestruko vratiti kroz pozitivne efekte tih mjera na gospodarstvo kroz povećanje konkurentnosti, izvoza i kroz novo zapošljavanje.

(Hina) um/bn az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara