Vlada poslala Saboru konačni tekst Zakona o zaštiti potrošača

GRAĐANIMA koji to žele u fiksnoj telefoniji će se moći omogućiti da telefon plaćaju unaprijed, te da im se besplatno zapriječe pozivi na određene brojeve takve mogućnosti predviđa Zakon o zaštiti potrošača, čiji konačan tekst je Vlada s današnje sjednice poslala Saboru.

Pretplata za fiksne telefone i dalje će postojati, dok će se ostale javne usluge plaćati po stvarnoj potrošnji.

Taj zakonski tekst posebnu pozornost posvećuje obvezama trgovaca i tijela državne uprave, kod prodaje javnih usluga. Pod tim uslugama misli se na prodaju struje, plina, grijanja, fiksnu telefoniju, javni gradski i prigradski prijevoz, opskrbu pitkom vodom, čistoću i odvodnju otpadnih voda.

Držeći se smjernica EU-a i Hrvatska u svoj zakon ugrađuje načelo da javne usluge moraju biti dostupne svim građanima i po dostupnim cijenama, uključujući i siromašnije građane, rekao je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Predloženi zakon predviđa da regulatorna tijela svoje odluke donose tek nakon dobivena mišljenja savjetodavnog tijela u koje će biti uključeni i predstavnici potrošača. Zakon predviđa i osnivanje povjerenstava za prigovore potrošača, te osnivanje savjetovališta za zaštitu potrošača.

Nacionalni program zaštite potrošača Sabor bi donosio svake druge godine.

U prvo saborsko čitanje Vlada je poslala izmjene Zakona o stečaju, kojima je cilj pojednostaviti i ubrzati stečajne postupke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom toga poslove Stečajnog suda preuzeo bi stečajni sudac, stečajni postupci bi se trebali obavljati brzo, a ključne odluke o tomu hoće li se stečaj provesti kao sanacijski, reorganizacijski ili likvidacijski morale bi se donijeti relativno rano.

Vjerovnici bi najkasnije u roku šest mjeseci trebali odlučiti hoće li i na koji način stečajni dužnik nastaviti poslovati, hoće li se pristupiti pripremi stečajnog plana.

Predloženi zakon sadrži i mogućnost da vjerovnici na skupštini vjerovnika zamijene stečajnoga upravitelja, ako njime nisu zadovoljni. Stečajnim upraviteljima mogli bi pak biti imenovani samo odvjetnici, ili osobe u javnim trgovačkim društvima ovlaštene za obavljanje stečajno-upraviteljske službe.

To je, ističe ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, važno jer su te osobe osigurane, te odgovaraju za obveze društva svojom osobnom i imovinom društva.

Vlada je Saboru u prvo čitanje poslala i novi Zakon o tržišnom natjecanju, koji drukčije definira vladajući položaj na tržištu, koncentraciju i slično.

Bitne promjene odnose se i na tijela koja upravljanju Agencijom za zaštitu tržišnoga natjecanja. Umjesto sadašnjeg Savjeta, kao savjetodavnog tijela uvelo bi se Vijeće za tržišno natjecanje koje bi bilo profesionalizirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara