Vlada povukla suglasnost o Liburniji i razriješila Ostovića

HRVATSKA Vlada na telefonskoj je sjednici povukla odluku o suglasnosti da se većinski paket dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela preda dvama holdinzima radi namirenja državnog duga iz postupka kuponske privatizacije te je dužnosti razriješila predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Damira Ostovića.

Kako je priopćeno iz Vladina Ureda za odnose s javnošću, Vlada je danas time stavila izvan snage svoju odluku od 4. kolovoza o davanju suglasnosti na prijedlog HFP-a na Sporazum o nagodbi HFP-a sa SN Holdingom i DOM Holdingom.

Vlada je također donijela zaključak da se zbog propusta u postupku pripreme prijedloga za Vladu o izuzimanju od prodaje i prijenosu dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. i davanju suglasnosti na Sporazum o nagodbi HFP-a sa SN Holdingom i DOM Holdingom, razrješuje predsjednik HFP-a Damir Ostović. Upućen je i prijedlog Upravnom odboru HFP-a da se dužnosti razriješi potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac.

Grgo Ivezić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, sa zadaćom stvaranja uvjeta za objedinjavanje poslova upravljanja državnom imovinom.

Vlada očekuje od Državnog odvjetništva nastavak aktivnosti na zaštiti pravnih interesa Republike Hrvatske u sporu s tužiteljima SN Holdingom i DOM Holdingom.

Hrvatskome saboru predložila je da provede raspravu o izvršenju Zaključaka Hrvatskoga sabora od 29. svibnja 2002., povodom Izvješća Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije, stoji na kraju priopćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, odlukom Vlade Hrvatski fond za privatizaciju 4. kolovoza odobrio je prebacivanje većinskog dijela paketa dionica LRH (84,5 posto) na SN i DOM holding.

Prema cijeni dionica na tržištu Liburnija danas vrijedi oko 660 milijuna kuna, a dio koji bio pripisan fondovima vrijedi 565 milijuna kuna.

Račan: Makinacije u stilu 1990-ih više ne prolaze

Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je da nije iznenađen današnjom odlukom Vlade o povlačenju suglasnosti da se većinski paket dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela preda dvama holdinzima, ustvrdivši da je premijer Ivo Sanader, zbog pritiska javnosti, bio prisiljen zaustaviti "makinacije".

"Sanader je bio prisiljen na taj potez zbog razumljive reakcije javnosti da makinacije u stilu 1990-ih više ne prolaze", rekao je Račan.

"Nažalost, ispada da je Sanaderova Vlada dosljedna lošim potezima koje javnost razumljivo doživljava kao korupciju. Postavlja se pitanje zna li Sanader što mu radi Vlada, jer ispada da premijer spašava državu od vlastite Vlade i suradnika", dodao je.

Vladu je opetovano prozvao da ne rješava goruće državne probleme, posebno one gospodarske.

"Ako ih i pokušava riješiti, Vlada to radi pogrešno", zaključio je Račan.

Predsjednik Stjepan Mesić danas nije želio dodatno komentirati Vladino povlačenje suglasnosti s predajom većinskog paketa dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela dvama holdinzima, napominjući da je Vladi i ranije sugerirao da povuče suglasnost

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara