Vlada prihvatila kriterije za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja

Hrvatska Vlada prihvatila je danas kriterije za dodjelu udjela u Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Kriteriji, koje je utvrdio Upravni odbor Fonda, dijele se u četiri skupine - borbeni sektor, neborbeni sektor, obitelj smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja, te branitelj zatočen u neprijateljskom logoru ili zatvoru.

Borbeni sektor odnosi se na postrojbe koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja, a svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu množi se određenim brojem bodova, ovisno o kojem se od pet navedenih razdoblja Domovinskog rata radi.

S maksimalnih osam bodova, primjerice, množit će se svaki dan od 2. svibnja 1991. do 15. siječnja 1992.

Za svakog branitelja točno će se izračunati bodovi, a na temelju njihova broja branitelj će sudjelovati u imovini Fonda.

Osam bodova vrijedit će i svaki dan koji je hrvatski branitelj proveo u neprijateljskom logoru ili zatvoru, a pravo na osam bodova imat će i obitelj smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja.

Za ustanove i službe iz neborbenog sektora (logistika) svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu vrijedit će jedan bod, neovisno o razdoblju sudjelovanja.

Vlada je prihvatila i izmjene Zakona o pošti, po kojima kurirske usluge ostaju u tom zakonu i jasnije se reguliraju, kako se, po riječima ministra prometa Božidara Kalmete, pod izgovorom kurirskih usluga više ne bi obavljale rezervirane poštanske usluge, namijenjene samo Hrvatskim poštama.

Prihvaćen je i Nacionalni program za suzbijanje trgovanja ljudima od 2005. do 2008. te Operativni plan za iduću godinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovanje ljudima globalni je problem, godišnje oko četiri milijuna ljudi u svijetu postane žrtvom te vrste kriminala.

Trendovi u Hrvatskoj još nisu zabrinjavajući, ali su u laganom porastu, upozorila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, navodeći da je u prvih devet mjeseci ove godine identificirano 17 žrtava trgovine ljudima, od koji su pet bili hrvatski državljani.

Gotovo 300 milijuna kuna više nego lani država će u 2005. 'spustiti' lokalnim jedinicama za potrebe školstva, zdravstva, i socijale.

S osnova decentraliziranih funkcija, osnovno će školstvo u idućoj godini dobiti 834 milijuna kuna više nego ove (14 posto više), srednje školstvo 430 milijuna, a socijalna skrb 280 milijuna kuna više, ili u postocima 13, odnosno 6 posto više.

Izravna pomoć države za decentralizirane funkcije iznosi 2,2 milijarde kuna.

Vlada se suglasila da se pokrene postupak za sklapanje Višegodišnjeg sporazuma o financiranju između Hrvatske i Europske zajednice, kako bi se mogla koristiti sredstva iz predpristupnih fondova EU.

Gradu Varaždinu i općini Klana Vlada je darovala državne nekretnine kako bi formirali gospodarske i radne zone.

(Hina) xum/xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara