Vlada RH: paket energetskih zakona upućen Saboru

Status povlaštenog potrošača, odnosno potrošača koji može birati svog dobavljača električne energije, uskoro će dobiti svi potrošači s godišnjom potrošnjom višom od 20 gigavatsati (GWh), a osnovat će se i Hrvatska energetska regulatorna agencija.

Neke su to od najbitnijih izmjena iz paketa energetskih zakona - izmjena Zakona o energiji, te novih tekstova zakona o tržištu električne energije i zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru na hitno donošenje.

Novim se zakonskim tekstovima ta materija usklađuje s direktivama EU, a temelj su i daljnje liberalizacije energetskog tržišta.

Tako se novim zakonom o tržištu električne energije utvrđuje dinamika otvaranja toga tržišta, a s danom primjene kriterij za status povlaštenog potrošača sa sadašnjih 40 GWh bio bi smanjen na 20 GWh.

Sredinom 2006., odnosno 1. srpnja 2006., tržište bi trebalo biti otvoreno za potrošače koji troše više od 9 GWh, godinu dana kasnije za poduzetništvo, a 1. srpnja 2008. za sve kupce, znači i kućanstva.

Novim se zakonom također ukida sadašnje odvajanje djelatnosti vođenja elektroenergetskog sustava, te se ona objedinjuje sa prijenosom. Takvo rješenje, o jedinstvenom operatoru prijenosa električne energije i vođenja elektroenergetskog sustava, kako je istaknuto, u skladu je s europskim direktivama.

Uz jedinstvenog operatora prijenosnog sustava, uvodi se i operator distribucijskog sustava, a operator tržišta izdvaja se izvan organizacijske strukture Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto sadašnjeg Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, novim zakonom predviđeno je osnivanje Hrvatske eletkroenergetske regulatorne agencije, samostalne i neprofitne institucije.

Agencijom bi upravljalo Upravno vijeće od pet članova, a iako je europska praksa da je imenuje i razrješuje vlada, Hrvatska ostaje kod postojećeg rješenja da to obavlja Hrvatski sabor.

Izmjenama i dopunama Zakona o energiji u zakon se uz postojeće uvodi i nova energetska djelatnost, opskrba prirodnim plinom.

Posebna pozornost posvećuje se pak korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracija, za koje se kaže da su u interesu Republike Hrvatske, a daje se mogućnost Vladi da osnuje i agenciju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore.

Izmjenama se također određuje da sve metodologije, odnosno tarifne sustave bez samih iznosa donosi regulacijsko tijelo, a visinu tarifnih stavki u svim tarifnim sustavima određivala bi Vlada.

U Zakon se unosi i izričita odredba da građevine izgrađene bez građevne dozvole ili drugog odgovarajućeg akta ne smiju biti priključene na energetski sustav, što znači da se primjerice ne mogu priključiti ni na elektroenergetsku mrežu.

(Hina) xum/xnb yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara