Vlada RS odbacila pritužbe za nesuradnju u istrazi Srebrenice

VLADA Republike Srpske odbacila je kao netočne tvrdnje Komisije za Srebrenicu koja je u srijedu objavila da nije mogla prikupiti potrebne podatke o zločinu počinjenom nad osam tisuća srebreničkih muslimana prije devet godina, zbog opstrukcije pojedinih vladinih tijela.

Vlada RS je u priopćenju objavjlenom u četvrtak navečer ocijenila da su navodi u preliminarnom izvješću Komisije za Srebrenicu zasnovani "na netočnim činjenicama", te da su na temelju njih formulirane "preteške kvalifikacije da rad Komisije opstruiraju pojedini organi vlade Republike Srpske".

U preliminarnom izvješću Komisije za Srebrenicu, koju je formirala upravo vlada RS, navodi se da njezin rad opstruiraju institucije Republike Srpske, a prije svih Generalštab Vojske RS i Ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To povjerenstvo, koje je utemeljeno u jesen 2003. godine nakon što je takvu mjeru naložio Dom za ljudska prava BiH, trebalo je u roku šest mjeseci ispitati okolnosti pod kojima se dogodio masakr u Srebrenici i pružiti obiteljima osoba koje se i danas smatraju nestalima informacije o tome što se dogodilo s njihovim najbližima.

Komisija je u srijedu predala svoje prvo izvješće i zatražila da se rok za podnošenje konačnog dokumenta pomakne na 12. listopada s obrazloženjem da se do sada nije moglo doći do odgovarajućih dokumenata.

Vlada RS, u priopćenju objavljenom nakon redovite sjednice, objavila je kako smatra da u radu Komisije nije bilo dovoljno efikasnosti optužujući za to predsjednika Komisije, nekadašnjeg predsjednika Ustavnog suda RS Marka Arsovića.

"U cilju pospješivanja rada, a zbog vidno narušenog zdravlja predsjednika Komisije Marka Arsovića, vlada će se usmjeriti na izbor novog predsjednika koji bi mogao voditi Komisiju do uspjeha", stoji u priopćenju vlade RS.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara