Vlada sutra o pravu na pristup informacijama

HRVATSKA Vlada na sutrašnjoj će sjednici razmotriti nekoliko zakonskih prijedloga iz paketa usklađivanja sa zakonodavstvom EU, među kojima je i zakon o pravu na pristup informacijama.

Tim paketom zakona trebao bi, kako je to početkom tjedna najavio i premijer Ivica Račan, završiti zakonodavni posao Vlade vezan za približavanje Hrvatske EU i ta se aktivnost seli u Sabor.

Predloženim se zakonom o pravu na pristup informacijama, utvrđuje da bi građani ili tvrtke koje od tijela državne vlasti zatraže neku informaciju tu informaciju trebali i dobiti u roku 15 dana, najviše mjesec dana.

No, predviđeno je i više slučajeva u kojima se može uskratiti pravo na pristup informaciji, što je slučaj s npr. informacijama koje su proglašene državnom, vojnom, službenom, profesionalnom ili poslovnom tajnom, ili su zaštićene Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Također bi se mogla uskratiti informacija koja bi mogla ugroziti otkrivanje ili progon počinitelja kažnjivih djela, onemogućiti vođenje sudskog postupka, izazvalo ozbiljnu štetu za život, zdravlje, sigurnost ljudi ili za okoliš, ugrozilo provođenje gospodarske ili monetarne politike i sl.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obveza davanja i omogućavanja pristupa zatraženoj informaciji odnosila bi se na sva tijela javne vlasti, odnosno na sva državna tijela, od Vlade i ministarstava, do lokalnih tijela, i sl.

U slučaju onemogućavanja ili ograničavanja informacija tim tijelima prijeti novčana kazna od 20.000 do 100.000 kuna, dok bi fizičke i odgovorne osobe mogle platiti od 1000 do 10.000 kuna.

Nakon oštrih reakcija javnosti, pred Vladom će se sutra naći i najnovije izmjene Kaznenog zakona u kojima se više ne spominje kazneno djelo ogovaranja, a uvode se dva oblika kaznenog djela klevete. Tako se uz teže djelo klevete, kada se svjesno i namjerno laže kako bi se naštetilo ugledu i časti i za koje odgovara svatko tko ga je počinio, predviđa i lakši oblike klevete u slučajevima kada počinitelj ne zna jesu li činjenice istinite ili ne.

Vlada će sutra biti izviještena i o provedbi triju novih programa Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo - poticanja i promicanja poduzetništva mladih i žena, te poduzetnika početnika.

Programi predviđaju izuzetno povoljne uvjete, kao što je npr. kamata od 2 posto, a Ministarstvo u njih, u suradnji s lokalnim jedinicama, planira uložiti 50 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara