VLADA SUTRA O STAMBENOM ZBRINJAVANJU POVRATNIKA

Hrvatska Vlada sutra će donijeti odluku i zaključke o stambenom zbrinjavanju povratnika, uglavnom građana srpske nacionalnosti koji se žele vratiti u Hrvatsku, a koji su živjeli u stanovima u bivšem društvenom vlasništvu, izvan područja od posebne državne skrbi, doznaje se danas u Vladi. L

Uvjet za stambeno zbrinjavanje povratnika je da nemaju u vlasništvu nikakvu imovinu (stan ili kuću) u Hrvatskoj ili u bilo kojoj drugoj državi na području bivše SFRJ, navodi izvor blizak Vladi.

Naglašava da se radi o njihovom stambenom zbrinjavanju, a ne o povratku pravnog instituta stanarskog prava.

Izvor blizak Vladi tvrdi da je s modelom stambenog zbrinjavanja povratnika upoznata međunarodna zajednica s kojom je postignut visok stupanj suglasnosti. S modelom je upoznata Europska komisija, OESS i UNHCR. Izvor blizak Vladi navodi da jedino misija OESS-a još ima neke prigovore.

Po tom modelu povratnicima u Hrvatsku stanovi će se osigurati uglavnom kroz vladin program društveno poticane stanogradnje (POS). Vlada će novce osigurati u proračunu za 2004.

Stanove će kupovati država, i davati ih u najam povratnicima, pod istim uvjetima kako to država provodi na područjima od posebne državne skrbi. Visina najamnine biti će ista kao i u područjima od posebne državne skrbi. Ako žele postati vlasnici stana, povratnici će ga moći kupiti, pod istim uvjetima kao i svi ostali građani koji kupuju stan po POS-u, obrazlaže izvor blizak Vladi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratnici će se vraćati na područja Hrvatske u kojima su prije živjeli i neće biti konkurencija drugim građanima koji su na listi za kupnju POS stanova.

U ugovoru koji će sklapati bit će navedena jedna osoba kao najmoprimac, iznimno i bračni supružnik, a navest će se i sve osobe koje koriste stan, kako bi imali pravo na taj stan.

Doznaje se da bi budući povratnici zahtjeve za stambeno zbrinjavanje podnosili do kraja 2004. i to Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo, a da bi bili zbrinuti do kraja 2006. Iako će zahtjeva biti sigurno puno više, izvor blizak Vladi naveo je da se očekuje najviše 5.000 povratnika koje će Hrvatska trebati stambeno zbrinuti, jer ostali neće udovoljiti kriterijima.

Oni koji imaju to pravo su po međunarodnoj konvenciji izbjeglice, a u Hrvatskoj su živjeli u stanovima u bivšem društvenom vlasništvu. To se ne odnosi na pripadnike bivše JNA jer oni nemaju status izbjeglica već su bili agresori, naveo je izvor blizak Vladi.

(Hina) bma sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara