Vlada sutra o zajmu za razvoj sustava obrazovanja

Hrvatska Vlada sa sutrašnje će sjednice Saboru na potvrdu poslati Ugovor o zajmu Svjetske banke u iznosu od 68 milijuna eura za Projekt razvoja sustava odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. L

Projekt bi, kako je predviđeno, trajao četiri godine, a jedan od ciljeva mu je i poboljšano poučavanje i stjecanje znanja učenika uvođenjem šireg raspona primjerenih pedagoških metoda, uz istodobno jačanje upravljanja i rukovođenja na svim razinama.

Vlada bi sutra, kako se očekuje, trebala dati i suglasnost tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) da s Europskom investicijskom bankom sklopi ugovor o financiranju IIb faze izgradnje autoceste Rijeka-Zagreb, a za taj bi zajam dala i državno jamstvo.

Riječ je o dogradnji poluprofila u puni profil te autoceste.

Prema ranijim procjenama Autoceste Rijeka-Zagreb, dogradnja do punog profila stoji ukupno oko 250 milijuna eura.

Iz neutrošenih 53 milijuna eura za izgradnju prve faze autoceste sada se financira gradnja IIa faze koja je započela. Riječ je o dogradnji na puni profil dijela dionice Kupjak - Vrbovsko, duljine 3 kilometara, te dijela dionice Vrbovsko - Bosiljevo, duljine 8,5 kilometara.

Izgradnja ostatka dijela autoceste Rijeka - Zagreb na puni profil, dionica između čvora Kikovica i vijadukta Stara Sušica, u ukupnoj duljini od 44 kilometra, čini tzv. IIb fazu projekta i trebala bi, prema najavama, biti završena 2008.

Za financiranje te faze ARZ se za pomoć u financiraju obratio Europskoj investicijskoj banci i Europskoj banci za obnovu i razvitak.

Vlada će na sutrašnjoj sjednici biti izvještena i o provedbi Nacionalnog programa djelovanja za mlade, te se izjasniti o prijedlogu operativnog plana tog Nacionalnog programa u razdoblju 2006-2007.

Vlada bi sutra trebala donijeti i odluke o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije lokalne samouprave u idućoj godini.

(Hina) xbn/xum ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara