Vlada sutra o zakonu o obveznim odnosima

Hrvatska Vlada sutra bi trebala utvrditi Konačni prijedlog zakona o obveznim odnosima i poslati ga Saboru na raspravu i donošenje.

Novim bi se zakonom o obveznim odnosima uredilo i pitanje kamata, pa bi se zakonske zatezne kamate vezale uz eskontnu stopu Hrvatske narodne banke, a ograničila bi se i najviša ugovorna kamatna stopa.

Odredbe o kamatama iz novog zakona, kako je bilo predviđeno u prijedlogu za prvo čitanje, primjenjivale bi se za dvije godine, a do tada bi vrijedio postojeći Zakon o kamatama.

Novi zakon predviđa novine vezane i za naknadu nematerijalne štete, pa bi primjerice u slučajevima ozljeda u prometnim nesrećama kamata počela teći danom podnošenja tužbe, te neke nove institute, kao što su ugovori o posudbi i darovanju, o doživotnom i dosmrtnom osiguranju, i slično.

Koje će se teme još naći pred članovima Vlade, odlučit će uži kabinet koji se sastaje sutra prijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po dostupnim informacijama, za uži kabinet pripremljen je Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći stradalnicima iz Domovinskog rata.

Prvi program psihosocijalne pomoći Vlada je prihvatila 1995. i on se primjenjivao do 1999. kada je usvojen važeći Program psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata.

Potpuna društvena reintegracija svih ratnih sudionika, usklađena, organizirana i stalna socijalna i psihološka pomoć, neka su od načela novoga programa.

Podaci o ukupnom broju sudionika Domovinskog rata upućuju da je oko četvrtine stanovnika Hrvatske bilo izloženo izravnom ratnom sresu.

(Hina) xum/xbn ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara