Vlada: Uskoro rasprava o tijeku normalizacije odnosa sa SRJ

HRVATSKA Vlada u dogledno će vrijeme raspravljati o ukupnom tijeku normalizacije odnosa sa SR Jugoslavijom i mogućnosti redefiniranja viznog režima, najavio je danas premijer Ivica Račan.

Vlada je na današnjoj, vjerojatno posljednjoj sjednici u ovoj godini izvještena o pregovorima za sklapanje Ugovora o slobodnoj trgovini sa SR Jugoslavijom.

Taj je Ugovor parafiran početkom studenoga, a bit će potpisan u ponedjeljak, 23. prosinca u Beogradu. U ime hrvatske Vlade to će učiniti ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Ugovor će stupiti na snagu nakon što ga ratificiraju parlamenti dviju država.

Ugovorom se, izvijestio je ministar Jurčić, predviđa liberalizacija trgovine, odnosno ukidanje carina i pristojbi na većinu industrijskih proizvoda, osim za osjetljive proizvode za koje je predviđeno postupno smanjenje carina u roku pet godina.

Za takve bi se proizvode odmah po stupanju ugovora na snagu, carine smanjile za 30 posto, a potpuno bi bile ukinute u 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod poljoprivredno prehrambenih proizvoda utvrđeni su dodaci A,B i C, odnosno ukidanje carina za neke proizvode, za neke postupno snižavanje, a za najosjetljivije proizvode utvrđene su kvote.

Hrvatskoj robi treba izvoz, a prilika je i tržište SRJ, rekao je potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ističući da je to tržište važno za izvoz roba ali i kapitala.

U kontekstu ugovora Linić se osvrnuo i na pitanje izvoza i uvoza.

Najveći dio ovogodišnjeg uvoza označio je uvoz hrane i prehrambenih proizvoda, a sada postoje mogućnosti da sve što je uloženo u agrokompleks uskoro pokaže rezultat i njihovu jaču prisutnost na tržištu, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara