Vlada usvojila Nacionalni program za pridruživanje EU

Vlada usvojila Nacionalni program za pridruživanje EU

HRVATSKA je Vlada na svojoj sjednici jednoglasno usvojila Nacionalni program za pridruživanje Europskoj uniji za 2003. godinu.

Na prijedlog premijera Ivice Račana također su usvojena dva zaključka. U prvom se od Hrvatskog sabora traži sazivanje izvanredne sjednice idućeg tjedna, po mogućnosti 18. prosinca, na kojoj bi se Nacionalni program usvojio konsenzusom.

U drugom Zaključku hrvatska Vlada traži od Sabora da donese posebnu rezoluciju u kojoj bi se izrazila spremnost svih stranaka na suradnju u provedbi Nacionalnog programa i definirao rok za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU koji bi trebao biti, kako je rekao Račan, do kraja veljače iduće godine.

Nacionalni je program Vladi predstavio ministar za europske integracije Neven Mimica.

On je rekao da se u tom programu analizira sadašnje stanje prilagodbi Europskoj uniji te se na sustavan i sveobuhvatan način definiraju obveze Vlade i svih tijela državne uprave, odnosno taj program postaje ´obvezujući vodič´.

´Ovaj program određuje i nositelje pojedinih zadataka i to na prilično inovativan način da se ne određuju samo tijela državne uprave koja trebaju obaviti taj posao nego se po imenu određuje nositelj posla s brojem telefona i odgovornostima koje preuzima´, istaknuo je Mimica.

Kako je dalje rekao to je živi dokument i za svaku godinu radi će se novi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Mislim da smo ovim Nacionalnim programom konačno dobili jedan dokument kojim se može postići opća suglasnost o dinamici i sadržaju poslova koje treba obaviti da bismo ubrzali približavanje EU´, ustvrdio je.

On je pojasnio da ovakve programe imaju zemlje kandidati za prijem u članstvo ali da su ih napravile tek onda kada su postale kandidatima.

Hrvatska je vjerojatno jedina zemlja ne-kandidat koja u ovako ranoj fazi prilagodbe EU ima takav program, istaknuo je Mimica.

On je ocijenio da je to važan dokument koji će omogućiti stvaranje jasne slike što znači približavanje EU.

Premijer Račan je istaknuo da ´Nacionalni program predstavlja temelj svih aktivnosti u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara