VLADA utvrdila nove mjere za brži povratak PROGNANIKA I IZBJEGLICA

Hrvatska Vlada utvrdila je danas još neke mjere za brži povratak povratnika nadležnim je tijelima tako stavila u zadaću da ubrzaju kupovinu useljivih kuća i stanova, da se brže pokreću sudski postupci za iseljavanje privremenih korisnika, da se osigura brža isporuka građevinskog materijala i brže priključivanje na elektroenergetsku mrežu. L

Brža kupovina useljivih kuća i stanova posebice se traži u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Mjesečna bi dinamika do kraja godine trebala biti oko 400 objekata.

Spomenute mjere Vlada je utvrdila prihvativši izvješće o povratku povratnika i izbjeglica u protekle tri i pol godine iz kojega je vidljivo da se vratilo 81 tisuća prognanika, od čega 57 posto čine izbjeglice srpske nacionalnosti, a 43 posto hrvatski prognanici.

Hrvatskih prognanika više nema, rekao je ministar obnove Radimir Čačić, objašnjavajući postotke.

Ministar je naveo da je od 2000., dakle u mandatu sadašnje Vlade, obnovljeno više od 28 tisuća kuća i stanova, vlasnicima je vraćeno oko 15 tisuća objekata, kroz alternativni je smještaj stambeno zbrinuto gotovo pet tisuća obitelji, a oko 1200 obitelji dobilo je od Hrvatske građevinski materijal za obnovu kuća u BiH.

U izvješću se pak ističe da je od 2000. u obnovu kuća i stanova, te u obnovu osnovne infrastrukture uloženo 4,7 milijardi kuna.

Ove se godine obnavlja osam tisuća kuća i stanova, s tim da je u rujnu započela obnova još devet tisuća.

Intenzivno se, navodi se, vraća zauzeta imovina - zauzeto je ostalo još oko 4300 stanova i kuća uglavnom od izbjeglica iz BiH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih je godinu dana vlasnicima vraćeno 5320 stanova i kuća, od čega polovica u ovoj godini.

Ministarstvo obnove dobilo je zaduženje od Vlade da do kraja ove godine za zauzetu imovinu čiji vlasnici nisu podnijeli zahtjev da im se vrati imovina, imenuje privremene zastupnike.

Ministar je naveo da je u tijeku 945 postupaka za deložaciju, ali da nitko neće ostati na cesti.

Čačić je naglasio da je glavninu financijskog tereta obnove i povratka podnijela sama Hrvatska. U proteklih deset godina za te je namjene potrošeno oko 25,2 milijarde kuna, a ino stredstva čine tek 15 posto sredstava koja su osigurana iz državnoga proračuna, rekao je Čačić.

Navode o velikim izdvajanjima države, ministar je potkrijepio i podatkom da je prošle i ove godine samo za Vukovarsko-srijemsku županiju država izdvojila 625 milijuna kuna.

Ministar je istaknuo kako je lokalnih jedinicama država pomogla i odrekavši se svog dijela prihoda iz poreza na dohodak i na dobit.

(Hina) um/bn jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara