Vlada utvrdila popis od 15 dopuštenih GMO koji se smiju nalaziti u proizvodima na hrvatskom tržištu

HRVATSKA Vlada utvrdila je danas popis od 15 dopuštenih genetski modificiranih organizama (GMO) koji se smiju nalaziti u proizvodima na hrvatskom tržištu, a riječ je o GMO koji su dopušteni i u EU, a nalaze se u soji, nekim vrstama kukuruza, uljane repice i pamuka.

Vlada je to definirala uredbom u kojoj je također propisala da se mora posebno označiti sva hrana za ljude i stočna hrana koja sadrži više od 0,9 posto GMO. Posebno se dakle neće morati označavati proizvodi ako sadrže 0,9 ili količine manje od te razine.

Kad je riječ o poljoprivrednom sjemenu, nije dopuštena nikakva količina GMO-a, istaknuo je ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Kako se pojašnjava u vladinoj uredbi Hrvatska dosad niti jednom GMO ili proizvodu koji ih sadrži nije izdala dopuštenje za stavljanje na tržište.

Hebrang kaže da se u utvrđivanju navedenih standarda Hrvatska rukovodila standardima Europske unije.

Vlada je na sjednici u Osijeku osnovala Nacionalno povjerenstvo za navodnjavanje kojemu je na čelu premijer Ivo Sanader.

S projektom navodnjavanja Vlada kani krenuti vrlo intenzivno, jer se radi o strateškom projektu čiji se značaj može usporediti s gradnjom cesta, rekao je premijer.

Najavio je da će tročlano ministarsko izaslanstvo uskoro otputovati u Izrael, kako bi u zemlji poznatoj po uspjesima u navodnjavanju prikupilo sve elemente za izradu hrvatskog master plana navodnjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je kao svoje savjetodavno tijelo danas osnovala Vijeće za poljoprivrednu politiku koje ima 24 člana, a predsjednik mu je akademik Milan Maceljski.

Vijeće okuplja ugledne poljoprivredne stručnjake, znanstvenike, gospodarstvenike, proizvođače. Vijeće će, kaže premijer Sanader, Vladi pomagati pri odlučivanju o svim pitanjima bitnim za poljoprivrednu politiku.

Aktom o njegovom osnivanju predviđeno je da će Vijeće pratiti kako se provode mjere i ciljevi definirani u Zakonu o poljoprivredi, davat će mišljenja o svim bitnim dokumentima iz područja poljoprivrede, predlagati mjere za održivi razvitak poljoprivrede, sela i prehrambene industrije.

Vlada je Saboru iz Osijeka poslala Zakon slijedom kojega bi se sredinom ove godine uvele evidencijske markice za brašno.

Uvođenjem markica osigurat će se učinkovitija kontrola brašna u Hrvatskoj, uvjereni su u Vladi.

Markice će morati biti na svim vrstama pakovanja brašna, a za one koji se toga ne budu pridržavali Zakon predviđa visoke novčane kazne.

Činjenica je da je dobar dio brašna išao kroz sivo tržište a Vlada to želi eliminirati, istaknuto je na sjednici u Osijeku.

Premijer Sanader uvjeren je da će uvođenjem markica samo u prvoj godini pojačati državni proračun od 30 do 35 milijuna kuna.

U Osijeku su najavljene i izmjene Zakona o hrani slijedom čega bi se sjedište Agencije za hranu iz ranije predviđenog Zagreba prebacilo u Osijek.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara