Vlada utvrdila popis tvrtki od posebnog državnog interesa

VLADA je danas utvrdila popis 185 trgovačkih društava od posebnog državnog interesa u čije bi nadzorne odbore mogli ući državni dužnosnici, s tim da bi u konačnici na tom popisu moglo biti 200-tinjak tvrtki, najavio je novinarima državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Ante Babić.

Kriterij kojim se pri tome rukovodila Vlada bio je da država u tim društvima ima više od 51 posto vlasništva, te da na listi budu i tvrtke koje nisu u portfelju HFP-a, poput INE i HEP-a.

Spomenuti popis uvjet je da u nadzorne odbore i upravljačka tijela tih tvrtki budu imenovani i državni dužnosnici.

Naime, Zakonom o sprečavanju sukoba interesa utvrđeno je da državni dužnosnici mogu iznimno, i bez naknade biti imenovani u nadzorne odbore društava koja su u 100 postotnom vlasništvu države, u kojima država ima više od 51 posto vlasništva i koja su od njenog posebno interesa.

S obzirom da postoje tvrtke u kojima država više nema većinsko vlasništvo (na primjer HT), a od strateškog su interesa, Babić najavljuje da će Vlada predložiti izmjene Zakona koje bi joj omogućile da i u nadzorne odbore takvih tvrtki imenuje svoje ministre ili druge dužnosnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz HT riječ je, kaže Babić, primjerice o HT-mobilu, Petrokemiji i sl.

Babić ističe da je lista od 185 tvrtki šarolika, od veterinarskih stanica do hotela.

Naglašava i kako je to lista tvrtki u čije nadzorne odbore mogu, ali i ne znači da će u sve ući državni dužnosnici.

Ne znači da će na primjer u hotele "Kompas", "Liburnija" i slično ući državni dužnosnici, pojasnio je Babić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara