Vlada: za branitelje i njihove obitelji lani izdovjeno 3,3 milijarde kuna

Oko 3,3 milijardi kuna država je prošle godine, kroz različita ministarstva, izdvojila za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, istaknuto je na današnjoj sjednici hrvatske Vlade, koja je izviještena o provedbi novog zakona o pravima hrvatskih branitelja u 2002. L

Novi zakon o braniteljima (donesen u studenom 2001.), rekao je ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić, daleko je pravičniji i realniji od prethodnoga, a sve su financijske obveze u potpunosti su ispoštovane.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić ističe kako iznos od 3,3 milijarde kuna bitno premašuje iznose iz 2000., odnosno 1999., kada je država za branitelje i njihove obitelji izdvojila oko 2,5, odnosno 1,3 milijardi kuna.

Pančić navodi da je u 2002. stambeno zbrinuto 820 korisnika, bilo dodjelom stanova ili kredita. U ovom trenutku, praktično, možemo zbrinuti sve najteže stradalnike do zaključno invalida s pedeset postotnim tjelesnim oštećenjima, rekao je ministar.

Koncem 2002. na zavodima za zapošljavanje bilo je oko 32.500 branitelja, a u veljači ove godine broj nezaposlenih prvi je put pao ispod 32.000 i iznosio je 31.700.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar hrvatskih branitelja kaže da traje prevođenje svih korisnika braniteljskih prava sa starog na novi zakon te da je lani izdano oko 1.500 rješenja.

U međuvremenu je stiglo oko 4.700 novih zahtjeva za dodjelu statusa ratnog vojnog invalida, a 90 posto temeljem psihičkih oboljenja. Stoga je, kaže, broj stradalnika svih ovih godina praktično isti - koliko ih status izgubi, toliko ih i dobije.

Ministar navodi da je i više od 70 posto zahtjeva za umirovljenjem zasnovano na PTSP-u, odnosno psihičkim oboljenjima, te najavljuje da će Ministarstvo morati zaštiti istinski oboljele branitelje, a riješiti se onih koji zahtjeve podnose zbog drugih razloga.

Uz Ministarstvo branitelja i druge će se institucije morati uključiti u taj posao, poručio je Pančić.

Vlada je prihvatila i Izvješće o radu Središnjeg registra osiguranika, prema kojemu je u prošloj godini 952.000 osiguranika odabralo obvezni mirovinski fond, a na osobne račune osiguranika uplaćeno je 1,9 milijardi kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara