Vlada: Za naknadu štete za gmo kukuruz država će izdvojiti 12,88 milijuna kuna

ZA NADOKNADU štete poljoprivrednicima koji su bili zasijali kukuruz koji je sadržavao GMO država će ukupno izdvojiti 12,88 milijuna kuna, a poljoprivrednici će po hektaru dobiti 7200 kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Kukuruz s GMO bio je zasijan na oko 2000 hektara i sve zasijane površine su uništene, izvijestio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Ukupno potrebnih 12,8 milijuna kuna izdvojit će Ministarstvo poljoprivrede, a to će se vratiti naknadom štete od Pioneer Sjemena, tvrtke koja je uvezla sjeme kukuruza s GMO.

Vlada je danas prihvatila Strategiju razvoja industrije prerade drva i papira, kojoj je jedan od ciljeva, umjesto dosadašnjeg izvoza trupaca, povećati izvoz finalnih proizvoda od drva.

Gotovo dvije trećine hrastovih trupaca se izvozi bilo kao sirovina ili poluproizvod, a samo trećina, i to nekvalitetnije sirovine, završava u finalnoj domaćoj proizvodnji, upozorio je Čobanković.

Kaže da su dosadašnji odnosi u drvnoj industriji i šumarstvu bili opterećeni utjecajem pojedinih lobija, što je dovelo do gubitaka u toj djelatnosti, te do problema u raspodjeli trupaca.

Primjenom mjera iz strategije, u idućih pet godina broj zaposlenih u finalnoj drvnoj industriji trebao bi se povećati s 10.500 na 15.000, a izvoz finalnih proizvoda sa 175 na 230 milijuna dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stategiju, Vlada je izmijenila i Uredbu o izravnim mjerama kontrole cijena kojom je iz sustava administrativnog reguliranja cijena izuzela neobrađeno drvo.

Uredbom je izmijenila i tarifu iz Zakona o upravnim pristojbama, a što je vezano uz nedavne izmjene Zakona o građenju.

Slijedom toga će, građani koji imaju bespravno izgrađene objekte, a do konca godine zatraže njihovu legalizaciju, platiti komunalni doprinos u sadašnjem iznosu, dok će oni koji to ne učine platiti jedan i pol puta veći doprinos.

Saboru je upućen zakonski prijedlog o proizvodnji, distribuciji i opskbri toplinskom energijom, koji predviđa uvođenje automatizma promjene prodajnih cijena topline s promjenom cijena goriva.

Taj će se automatizam regulirati Tarifnim sustavom za usluge proizvodnje, distribucije i opskrbe toplinskom energijom.

(Hina) xbn/xum yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara