Vlada: Zakoni o liječništvu i stomatološkoj djelatnosti

PRIJDLOZI zakona o liječništvu i o stomatološkoj djelatnosti, koji su dio planiranog paketa zdravstvenih zakona, dobili su danas pozitivnu ocjenu Vlade.

Takve zakone, istaknuo je ministar zdravstva Andro Vlahušić, ima većina europskih zemalja.

Po predloženom zakonu o liječništvu, liječnička će se djelatnost moći obavljati u radnom odnosu ili u privatnoj praksi.

Najnižu cijenu rada privatnih liječnika određivala bi Hrvatska liječnička komora, koja bi ujedno odobravala i pojedinačnu cijenu liječničkih usluga.

Po prvi bi se put uredio i karitativni rad liječnika, koji bi svoju djelatnost, bez naplate, ali uz prijavu Komori, mogli obavljati u suradnji s vjerskim ili nevladinim udrugama.

Stručni nadzor bit će javna ovlast koju će država prenijeti na Komoru, koja će imati veće značenje nego do sada.

Predloženi zakon o stomatološkoj djelatnosti predviđa da se ta djelatnost obavlja u stomatološkim ordinacijama, grupnoj praksi, te zdravstvenim ustanovama. Kao i u slučaju liječnika, predviđena je obvezatnost učlanjenja u Hrvatsku stomatološku komoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstva zdravstva i poljoprivrede izgladila su prošlotjedni spor oko definicije vina i njegova reklamiranja, pa je konačan prijedlog zakona o vinu dobio pozitivnu Vladinu ocjenu.

Vino se definira kao poljoprivredno-prehrambeni proizvod, dopušta se reklamiranje samo kvalitetnih i vrhunskih vina, te voćnih vina. Uvjete i način reklamiranja posebnim će pravilnikom propisati ministar poljoprivrede uz suglasnost ministra zdravstva. No, već sada se zna da se neće smjeti reklamirati uz škole i sportske objekte.

Vlada je Saboru na donošenje uputila i izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, kojima se ublažavaju uvjeti za osnivanje tih fondova smanjenjem minimalnog broja članova koje moraju imati. Minimalan broj članova tako bi se kod obveznih fondova smanjio sa sadašnjih 80.000 na 50.000, dok bi dobrovoljni fondovi umjesto 2000 morali imati najmanje 200 članova.

Ministar rada Davorko Vidović pohvalio se uspjehom mirovinske reforme, navodeći da je Hrvatska najuspješnija među tranzicijskim zemljama, a da interes za njena iskustva pokazuju i druge zemlje.

Predloženim se izmjenama povećava i sigurnost ulaganja fondova, a upravo je sigurnost, kaže Vidović, ono na čemu članovi najviše inzistiraju.

Vlada se suglasila s kriterijima i načinom raspodjele dijela prihoda od igara na sreću. Ministri su pritom izrazili zadovoljstvo što će se ove, u odnosu na prošlu godinu, na taj način za razne sportske i aktivnosti borbe protiv droge izdvojiti tri do četiri puta više sredstava.

Prošle godine od igara na sreću za te se namjene usmjerilo 21 milijun kuna, a ove će godine taj iznos biti gotovo 122 milijuna kuna. Od toga iznosa za organizacije koje promiču sport usmjerit će se 34 milijuna kuna, za invalidne osobe koje se bave sportom 2,4 milijuna kuna, za borbu protiv droge usmjerit će se 10 milijuna kuna, a sredstva se usmjeravaju i organizacijama koje se bave problelima invalida, tehničkom kulturom i sl.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara