Vlada: zakoni za vraćanje trogodišnjeg porodnog dopusta

Izmjene triju zakona kojima bi se majkama s troje i više djece vratilo pravo na trogodišnji porodni dopust Vlada premijera Ive Sanadera poslala je danas Saboru u redovnu proceduru.

To je dio projekta Vlade o vraćanju nekoliko prava oduzetih ili smanjenih za protekle vlasti, istaknula je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Izmjene Zakona o porodnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki, Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju upućene su u redovnu proceduru kako bi se uskladili s rokovima donošenja zakona o izvršenju proračuna.

Tada će se razmotriti i povećanje porodiljnih naknada, najavila je Kosor, a premijer Ivo Sanader ističe da će Vlada voditi računa i o projektu "žena poduzetnik".

Procjena je da će za provedbu predloženih izmjena o trogodišnjem porodnom dopustu majki s troje i više djece trebati dodatnih 10 milijuna kuna. Za isplatu naknada za porodne dopuste za sve slučajeve koje predviđa zakon trebat će ukupno 370 milijuna kuna.

Vladini dužnosnici upozorili su na poražavajuće demografske podatke - prošle je godine prvi puta broj rođenih pao ispod 40.000, a broj umrlih bio je viši od 50.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nastavili se taj trend za pedesetak godina u Hrvatskoj će živjeti oko milijun stanovnika manje, pri čemu bi udio mladih bio tek 10,3 posto, a udio starih tri puta veći, kazala je Kosor.

Vlada je u hitnu proceduru poslala izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o plaćama sudaca, po kojima se ni ove godine dužnosnicima i sucima plaće ne bi povećavale za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža.

"Ako smo apelirali na druge i mi moramo biti socijalno osjetljivi, a ono dobro prošle Vlade želimo i nastaviti", kazao je Sanader.

Na popis dužnosnika upisani su i pravobranitelji za djecu i za ravnopravnost spolova, njihovi zamjenici, državni tajnici te zamjenici državnih tajnika u središnjim državnim uredima.

Vlada je iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji izbacila odredbe koje su umanjivale ili potpuno obustavljale isplatu prava iz toga zakona za vrijeme pritvora ili zatvorske kazne.

Učinila je to donošenjem uredbe jer je, rekao je Sanader, riječ o nepravdi prema hrvatskim braniteljima koju treba eliminirati na prvoj sjednici Vlade, ne čekajući saborsku sjednicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara