Vladajući odavno znaju da pregovori s EU neće završiti u lipnju

Ilustracija: AFP

KAKO se čini, sve je manje vjerojatno da će pregovori Hrvatske i EU-a završiti u lipnju. U Budimpešti, gdje se razgovaralo o kohezijskoj politici EU-a, potvrdili su to novinaru HTV-a Goranu Rotimu, i Mađari, koji predsjedaju Unijom, i Poljaci, koji će ih naslijediti, izvještava HTV.

Prošla je polovina mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Na početku - cilj je Budimpešte bio jasan: do ljeta potpisati pristupni ugovor sa Zagrebom. No hrvatski uspon do Bruxellesa svakim se korakom čini sve duži. Loptica se prebacuje sljedećoj - Poljskoj. O tome Poljakinja iz Europskog parlamenta Danuta Hübner kaže: Uistinu se nadam da će se to dogoditi tijekom poljskog polugodišnjeg predsjedanja. Još treba poduzeti napore na objema stranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku, uvjeren je da će "Hrvatska biti u Uniji u idućoj financijskoj perspektivi". Kako kaže, kad će se pristup točno dogoditi, još je otvoreno, iako se preostali dio pregovora primiče kraju.

"Ono što smo više puta raspravili i u Hrvatskoj, tijekom bilateralnih susreta s hrvatskom Vladom, jest da je svrha mađarskog predsjedanja biti u stanju odrediti datum hrvatskog ulaska u EU", rekao je Tamás Fellegi, mađarski ministar razvoja, što znači da hrvatska vlast to već odavno zna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara