Vladimir Malogorski darovao Varaždinu tisuću slika

Poznati hrvatski i varaždinski skupljač umjetnina, privatni poduzetnik Vladimir Malogorski, darovao je gradu Varaždinu zbirku od čak tisuću djela priznatih hrvatskih slikara naive Ivana Generalića, Ivana Rabuzina i Slavka Stolnika. L

Ugovor o predaji darovnice potpisali su danas u Gradskoj vijećnici Vladimir Malogorski i gradonačelnik Ivan Čehok.

Po riječima književnika i likovnog kritičara Ernesta Fišera, "kuma" darovnice, prva od triju kolekcija sadrži 500 crteža umjetnika 20. stoljeća, od kojih je 300 Rabuzinovih. Druga je kolekcija vrhunskih djela hrvatskih naivnih umjetnika iz bogate zbirke Vladimira Malogorskog, a treća uključuje djela hrvatskih umjetnika 20. stoljeća od Vlahe Bukovca, Slave Raškaj, Oskara Hermana, Ljube Babića, do Miljenka Stančića i Ede Murtića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po ugovoru određeno je da će se reprezentativan izbor djela iz darovnice izložiti u budućem Galerijskom centru "Gerama", koji se uređuje u bivšoj sinagogi, a otvorenje je predviđeno za dvije godine.

Gradonačelnik je objasnio kako će darovnica djelima moderne umjetnosti upotpuniti kolekciju umjetnina grada Varaždina koja se sastoji, među ostalim, od poznate zbirke Stančić - Režek i darovnice Vjeke Božidara Jarka. Mnogo umjetnina za sada se nalazi u spremniku Galerije starih i novih majstora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara