Vlahušić: od 1. svibnja cijene generičkih lijekova pet posto niže

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić najavio je danas da će od 1. svibnja cijene generičkih lijekova biti pet posto niže.

Zahvaljujući sniženju cijena generičkih lijekova (istovrsnih lijekova različitih proizvođača), za nekoliko će postotaka biti snižena ukupna cijena liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, rekao je Vlahušić na radionici posvećenoj reformi hrvatskog farmaceutskog sustava.

Iako su cijene i dalje previsoke, jer optimalno bi sniženje trebalo iznositi između 15 i 20 posto, petpostotnom sniženju cijena prethodili su dugotrajni pregovori sa hrvatskom farmaceutskom industrijom, naglasio je Vlahušić.

"Farmaceutski sektor u Hrvatskoj je stabilan, što znači da je hrvatsko tržište dobro opskrbljeno, a cijene lijekova u posljednje vrijeme nisu rasle", ističe direktor projekta reforme zdravstva Stipe Orešković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročno, međutim, treba proanalizirati i sniziti cijene lijekova kako bi se povećala prisutnost generičkih lijekova, donijeti smjernice za propisivanje lijekova, educirati o tome liječnike obiteljske medicine, te podučiti pacijente o najboljem korištenju lijekova, kaže Orešković.

O rezultatima analize farmaceutskog sektora na radionici su govorili članovi australske konzultantske kuće Health Insurance Commission, koja je angažirana na projektu reforme.

Jedan je od njihovih zaključaka da se novac u zdravstvu troši neracionalno, pa je tako i u politici lijekova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara