Vlahušić: Početak specijalizacija i informatizacije primarne zaštite

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić potpisao je danas sporazum s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom liječničkom komorom o početku specijalizacija iz obiteljske medicine, te označio početak probnog rada sustava informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Ove će jeseni sa trogodišnjom specijalizacijom iz obiteljske medicine započeti prvih 150 liječnika, a namjera je Ministarstva zdravstva da kroz 10-15 godina svih 2.500 liječnika primarne zaštite postanu specijalisti obiteljske medicine.

U ovoj je godini za specijalizacije osigurano 10 milijuna kuna, no troškovi će s povećanjem broja polaznika rasti, pa bi godišnje trebali iznositi između 30 i 40 milijuna kuna, koji će se osiguravati iz sredstava HZZO-a, naglasio je Vlahušić prilikom potpisivanja ugovora u Zdravstvenoj stanici u Dugavama.

U toj je zdravstvenoj ustanovi, koja je dio zagrebačkog Doma zdravlja Centar, označen i početak probnog rada projekta informatizacije primarne zaštite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz iduća dva mjeseca 55 timova obiteljske medicine iz četiri zagrebačka doma zdravlja, te iz Čakovca, Splita, Koprivnice, Križevaca i Požege, isprobat će najnovija softverska rješenja na području zdravstva.

Nakon toga će povjerenstvo Ministarstva zdravstva izabrati najprikladnija rješenja čije bi uvođenje u sve hrvatske domove zdravlja trebalo krenuti početkom iduće godine.

Svaki od 55 timova uključenih u projekt dobio je dva računala, za liječnika i medicinsku sestru, koja su umrežena u sustav HZZO-a, a u čekaonicama domova zdravlja probno su postavljeni info-pultovi gdje se pacijenti mogu sami naručiti kod liječnika koristeći informatičke mogućnosti svoje zdravstvene iskaznice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara