Vlahušić: Položaj zdravstva najteži je u Slavoniji

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić izjavio je danas da od svih hrvatskih područja Slavonija po svim pokazateljima najviše zaostaje u razvoju zdravstva.

Zbog infrastrukture u posebno je tešku položaju osječka Klinička bolnica koja pokriva oko milijuna stanovnika, rekao je ministar na sastanku s predstavnicima Osječko-baranjske županije i zdravstvenih ustanova.

Naveo je da će po Vladinu programu financiranja zdravstva u sljedećih sedam godina u osječku bolnicu biti uloženo 300 milijuna kuna, a dodatna će ulaganja osigurati Županija.

Uskoro bi trebao biti raspisan natječaj za nabavu nove opreme za invazivnu kardiologiju i kardiokirugiju. Bolnica bi trebala dobiti i nekoliko novih uređaja, predviđena je i operacijska dvorana, intenzivna njega na odjelu za kardiokirurgiju, opremanje i poboljšanje uvjeta rada odjela onkologije i neurokirurgije, kazao je ministar Vlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnike županijskih vlasti zamolio je da stvore uvjete kako bi što više liječnika došlo i ostalo u Slavoniji i Baranji, istaknuvši da se to ponajprije može postići povoljnim stambenim zajmovima.

Dok u ostalim dijelovima Hrvatske na 1700 stanovnika dolazi jedan obiteljski liječnik, a na 2100 stanovnika jedan stomatolog, u tom je području broj stanovnika na jednog liječnika kudikamo veći.

Župan Zdravko Bosančić istaknuo je da Županija podupire Vladin program zdravstva.

Vlahušić je danas posjetio i Đakovo gdje će za otprilike tri mjeseca biti otvoren odjel za hemodijalizu što će znatno rasteretiti takav odjel u osječkoj bolnici koji radi u četiri smjene.

Bit će to jedan od najmodernijih odjela hemodijalize u Hrvatskoj s 12 mjesta. Projekt je vrijedan deset milijuna kuna, a najvećim ga dijelom financira koncesionar - zagrebačka tvrtka "Nephromedia", a sudjeluje i država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara