Vlahušić: Veće glavarine u primarnoj zaštiti u 2003. godini

LIJEČNICI u primarnoj zdravstvenoj zaštiti obiteljski liječnici, stomatolozi, pedijatri, ginekolozi i liječnici školske medicine, dobit će u idućoj godini veće glavarine, dogovoreno je na sastanku ministra zdravstva Andre Vlahušića s predstavnicima strukovnih komora u zdravstvu.

Dogovor o ugovaranju primarne zaštite u 2003. s liječničkom, stomatološkom, ljekarničkom i biokemičarskom komorom u ponedjeljak će, kako se očekuje, potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Za primarnu zaštitu u idućoj će godini biti izdvojeno oko 100 milijuna kuna više, pa će ukupna sredstva iznositi 2,531 milijarde kuna.

Po prvi puta u iznosima glavarina uvažit će se specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tako da će glavarina obiteljskog liječnika s prosječnom strukturom pacijenata godišnje iznositi 262.000 kuna, a liječnika specijalista 272.000 kuna.

Kao poticaj za razvoj grupne prakse više liječnika različitih specijalnosti u domovima zdravlja, taj će oblik organizacije biti dodatno plaćen povećanjem ukupnog iznosa glavarine za tri posto.

Grupna praksa znači dodatni rad koji podrazumijeva dostupnost liječnika 24 sata, rad vikendima i slično.

Liječnici u primarnoj zaštiti moći će dodatno zaraditi pružanjem posebnih usluga ( npr. preventivni programi) za koje u njihovoj županiji postoji poseban interes.

Vlahušić je na konferenciji za novinare ponovio da će plaće u zdravstvenom sustavu iduće godine porasti između pet i 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavljenim mjerama želi se omogućiti dodatna zarada liječnicima koji dobro rade svoj posao, a koeficijenti će biti povećani samo u djelatnosti hitne medicinske pomoći.

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović istaknula je da će se plaćati samo obavljeni rad, a ne HZZO-u ispostavljene fakture.

Tijekom pregovora s komorama također je usuglašeno da se cijena zakupnine ordinacija u domovima zdravlja poveća sa 750 na 1.250 kuna mjesečno.

Vlahušić je rekao kako je s komorama dogovoreno da 5.000 liječnika u primarnoj zaštiti iduće godine neće štrajkati, iako Hrvatski liječnički sindikat, za razliku od ostalih sindikata u zdravstvu , nije pristao na potpisivanje kolektivnog ugovora (KU).

Rok za potpisivanje KU za zdravstvo je 1. siječnja 2003.

Vlada u KU predlaže reguliranje plaćanja pripravnika, sa zadaćom njihova zaposlenja u roku šest mjeseci, edukaciju, mogućnost zarada izvan radnog vremena za liječnike do 20 posto, kao i božićnicu i dar za djecu.

Vlahušić je izvijestio da su u KB-u ´Sestre milosrdnice´ ovih dana u stalni radni primljena 42 liječnika, od kojih su neki radili na određeno vrijeme i po deset godina.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je 180 liječnika, no ministar najavljuje da će ih uskoro biti manje od 100.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara