Vlastima u BiH rok do 19. veljače za porezne i carinske reforme

VISOKI predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown izjavio je kako vlasti Federacije BiH i Republike Srpske do 19. veljače moraju postići sporazum o uspostavi jedinstvene carinske uprave na državnoj razini te o uvođenju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

´Ovo je ključni tjedan za BiH jer cijela međunarodna zajednica traži da sporzum o carinskim i preznim reformama bude postignut ovog mjeseca´, kazao je Ashdown novinarima u Sarajevu.

On je naznačio kako je najveći problem i dalje stajalište vlasti srpskog entiteta koje se protive objedinjavanju carinskog sustava te uvođenju PDV-a na državnoj razini. Ashdownov zamjenik Donald Hayes stoga će u Banja Luci u utorak i srijedu obaviti posljednji krug konzultacija o traženim reformama no Ashdown je kazao kako preustroj carine i poreznog sustava praktično i nije nešto o čemu se može pregovarati.

´Sporazum mora biti postignut sada kako bi se s cijelim projektom startalo u siječnju 2005. godine´, kazao je Ashdown.

Podsjetivši kako su dužnosnici Europske unije već ranije zaprijetili da BiH neće moći pregovarati o približavanju europskim intergarcijama niti će dobiti financijsku pomoć Bruxellesa za strukturalne reforme, Ashdown je kazao kako ne kani dopusiti da građani BiH pate zbog postupaka njihovih političara.

´Nitko nema pravo blokirati put BiH prema međunarodnim organizacijama´, kazao je Ashdown pojasnivši kako je reforma carina i poreza također preduvjet za priključenje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Ove reforme također su preduvjet da EU odobri BiH dodatnu pomoć od 60 milijuna eura.

Prema postojećim procjenama, proračuni i BiH svage godine ostanu bez najmanje 300 milijuna eura zbog prijevara što ih omogućava sadašnji carinski sustav podijeljen entitetskim granicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara