VOĆE ZA ZDRAVE OČI
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osobe koje pojedu najmanje tri voćna obroka na dan smanjuju rizik za očnu bolest koja često uzrokuje sljepilo nakon 65. godine, pokazala je studija provedena u SADu i objavljena u utorak u časopisu Archives of Ophtalmology.
Studija se temelji na praćenju zdravstvenoga stanja više od 77.000 bolničarki i više od 40.000 drugih osoba u SAD-u u razdoblju od 12 do 18 godina, a proveli su je istraživači iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu.
Makularna degeneracija, odnosno degeneracija žute pjege, vodeći je uzrok gubitka vida nakon 65. godine. Za bolest koju izazivaju degeneracija stanica žute pjege, maloga dijela mrežnice u blizini očnoga živca, ili rast krvnih žila unutar mrežnice, ne postoji uspješno liječenje.
Studija je pokazala da muškarci i žene koji pojedu najmanje tri obroka bilo kojeg voća na dan smanjuju rizik za obolijevanje od makularne degeneracije za 36 posto u usporedbi s osobama koje pojedu samo jedan i pol obrok voća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čini se da su glavne preventivne komponente u voću karotenoidi, flavonoidi, vlakna, folati i kalij.
Istraživači kažu da je riječ o najvećoj studiji koja se bavila prehranom i prevencijom te bolesti, no upozoravaju da su potrebna i dodatna istraživanja koja bi provjerila njihove zaključke.
(Hina) xdgk ydv
Studija se temelji na praćenju zdravstvenoga stanja više od 77.000 bolničarki i više od 40.000 drugih osoba u SAD-u u razdoblju od 12 do 18 godina, a proveli su je istraživači iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu.
Makularna degeneracija, odnosno degeneracija žute pjege, vodeći je uzrok gubitka vida nakon 65. godine. Za bolest koju izazivaju degeneracija stanica žute pjege, maloga dijela mrežnice u blizini očnoga živca, ili rast krvnih žila unutar mrežnice, ne postoji uspješno liječenje.
Studija je pokazala da muškarci i žene koji pojedu najmanje tri obroka bilo kojeg voća na dan smanjuju rizik za obolijevanje od makularne degeneracije za 36 posto u usporedbi s osobama koje pojedu samo jedan i pol obrok voća.
Istraživači kažu da je riječ o najvećoj studiji koja se bavila prehranom i prevencijom te bolesti, no upozoravaju da su potrebna i dodatna istraživanja koja bi provjerila njihove zaključke.
(Hina) xdgk ydv
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati