Vodafone prodaje stare mobitele u treći svijet

MOBILNA telefonska tvrtka "Vodafone" je pokrenula akciju sakupljanja starih mobitela koji bi potom bili izvezeni u zemlje u razvoju.

Prema priopćenju vodstva tvrtke, "Vodafone" planira u prvih 100 dana sakupiti 100 000 mobitela koji više nisu u upotrebi. Ispravni mobiteli bi, po cijeni od 5-10 eura, bili prodavani u zemlje u razvoju u svrhu poboljšanja situacije s komunikacijom. Sredstva dobivena od prodaje zastarjelih mobitela bi bila uplaćena u dobrotvorne svrhe.

Druga po veličini mobilna telefonska tvrtka u Njemačkoj se ovom akcijom priprema na WEEE (Waste Electric Electronic Equipment) pravilo Europske unije koje sljedeće godine stupa na snagu. Prema tom pravilu su svi proizvođači električnih uređaja dužni pobrinuti se za recikliranje svojih proizvoda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjeni stručnjaka je od 130 milijuna postojećih mobitela u Njemačkoj tek oko 60 posto u upotrebi. Prosječni vijek upotrebe jednog uređaja iznosi 24 mjeseca. Stari mobiteli uzrokuju godišnje 5.000 tona elektronskog otpada čije recikliranje je, zbog različitih materijala od kojih su mobiteli sagrađeni, skupo i komplicirano.

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara