Vodeće iračke stranke pozivaju na odgodu izbora

VODEĆE iračke političke stranke, uključujući skupinu koju vodi bivši predsjednički kandidat Adnan Pachachi kao i dvije glavne kurdske stranke, potpisale su u petak peticiju u kojoj se poziva na odgodu izbora planiranih za 30. siječnja.

Nakon sastanka u Pachachijevoj kući u Bagdadu, održanog u nazočnosti najmanje tri ministra u vladi, 15 stranaka i političkih skupina potpisalo je peticiju izjavivši da izbori trebaju biti odgođeni za najviše šest mjeseci.

Patriotska unija Kurdistana (PUK) i Kurdistanska demokratska stranka (KDP), glavne kurdske stranke u sjevernom Iraku, također su potpisale peticiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Iračke nacionalne sloge, stranke premijera Iyada Allawija, nazočio je sastanku ali nije potpisao peticiju koja je podijeljena na kraju sastanka.

Utjecajne sunitske stranke u Iraku traže odgodu izbora uz tvrdnje da ih je zbog nasilja na sunitskim područjima nemoguće održati u siječnju. Mnoge su zaprijetile da će bojkotirati izbore ako se oni održe kao što je planirano.

Međutim, većina šijita, koji čine oko 60 posto iračkog stanovništva ali su bili ugnjetavani i marginalizirani pod režimom Sadama Huseina, žele da se izbori održe što prije kako bi ojačali svoju sadašnju političku moć.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara