VODEĆI KUBANSKI DISIDENT SASTAO SE S COLINOM POWELLOM

Vodeći kubanski disident Oswaldo Paya, nakon što se u ponedjeljak u Washingtonu sastao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, istaknuo je da promjene u Kubi moraju doći ´iznutra´, a ne ´izvana´.L

´Promjene su počele, ne unutar struktura vlasti, već u srcima kubanskog naroda. Kubanci traže od SAD-a i drugih država da pokažu solidarnost i moralnu potporu. Važno je da se kubansko pitanje deamerikanizira. Promjene moraju doći od nas samih´, izjavio je Paya novinarima okupljenim pred State Departmentom.

Paya je u svibnju prošle godine organizirao u Kubi potpisivanje peticije kojom se traži sloboda izražavanja i javnog okupljanja, oslobađanje političkih zatvorenika te sloboda poduzetništva. Dosad je sakupio više od 11.000 potpisa. U Washington je doputovao kako bi od američkog provladinog Nacionalnog demokratskog instituta primio nagradu za promicanje ljudskih prava. Nagradu bi mu trebala uručiti bivša američka državnja tajnica Madeleine Albright.

Ameriki dužnosnici izjavili su kako su Payi izrazili podršku za njegova nastojanja da mirnim putem dođe do demokratskih promjena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Najvažnije je da smo iz prve ruke mogli čuti informacije od tako hrabrih ljudi, te smo im pružili našu podršku´, kazao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Paya je najavio da će sljedećih dana posjetiti Miami i razgovarati s mnogim uglednim američkim državljanima kubanskog podrijetla.

Kubanske vlasti povukle su u prosincu iznenađujući potez, dozvolivši Payi da otputuje u Francusku kako bi primio nagradu za ljudska prava koju dodjeljuje Europski parlament.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara