Vodič kroz Euro 2008: Kako doći do hrane, smještaja, piva i seksa

ZA NAJVEĆI dio hrvatskog muškog heteroseksualnog življa dolazi ono doba godine kada se perfidno uzimaju bolovanja ili ostaci godišnjeg odmora, muškarci se ekipno zatvaraju u stanove i kuće, kupuju se veći televizori (za one boljeg imovinskog stanja), ekonomija primr,prvavijestvijesti,prvavijest,navijači,beč,turizam,švicarska,austrijaa teške udarce, a posao cvijeta jedino ako ste vlasnik pivovare ili kafića s terasom.

Televizijski program preko noći postaje jedan neprekidni prijenos nogometne utakmice, reklame nekih mjesec-dva prije početka pretvaraju se u gromoglasni navijački poklič, a narod ulazi u stanje nalik groznici. Naravno, riječ je o Europskom nogometnom prvenstvu i nema osobe koja se protiv toga može ili želi boriti. Za entuzijaste koji utakmice ne namjeravaju pratiti iz sigurnosti vlastitih trosjeda i stolica za ljuljanje, pripremili smo kratak vodič kroz sve one stvari koje morate znati ako ste naumili otputiti se do Švicarske i Austrije.

Cijena putovanja

Porast cijene goriva mnoge bi navijače mogao potaknuti na alternativne načine putovanja. Za početak, prekrižit ćemo najbrži, ali ujedno i najnepopularniji (čitaj "najskuplji") vid transporta, avion. Karta do Beča izmasakrirat će vaš džep cijenama od tri do pet tisuća kuna (ovisno o razredu) što će mnoge navijače otjerati glavom bez obzira. Autobusni prijevoz najprihvatljiviji je što se tiče cijena pa prilažemo mali cjenik.

Hrana i Piće

Što se hrane i pića tiče, pripremite se na europske cijene iako to nećete posebno osjetiti u supermarketima, ali kada iscrpite zalihe alkohola koje ste ponijeli od kuće (domaća rakija još je uvijek najsretnije rješenje) valja duboko posegnuti u džepove i započeti sa starom hrvatskom praksom spajanja krajeva. Kilogram bijelog kruha olakšat će vas za 1 euro što je sasvim pristojno, ali ako ne mislite svoje putovanje provesti poput uznika iz samica (McSamica meni: voda i kruh), valja se pripremiti na nešto veće (iako ne prevelike) izdatke od onih na koje ste navikli.

Primjerice, kilogram kobasica koštat će vas 10 eura, pakovanje od 10 jaja 1,45 eura, kilogram sira oko 6 eura, a cijene slatkiša i grickalica ne razlikuju se pretjerano od onih u Hrvatskoj. Ako se odlučite posjetiti McDonald's znajte da će vas Big Mac izaći 2,65 eura, a ako se zaželite pizze najbolje je posjetiti supermarkete jer isti su daleko povoljniji s tim da se najskuplje pizze kreću oko 3 eura.

Naravno, pivo je obrok u malom pa na umu valja imati da je pola litre nekog umjereno kvalitetnog piva oko 5 kuna ili nešto više od pola eura i prije nego pomislite da je ovo raj na zemlji ne zaboravite da govorimo o cijenama u dućanima. Kafići će vas po džepu oplesti daleko većim cijenama i daleko kvalitetnijim pivom, što je sasvim normalno i očekivano, pa očekujte cijene koje se kreću oko 4 eura po krigli. Što se vina tiče kreću se oko 2 eura i očekujte domaću verziju "Ribara", a ako je vaše nepce profinjenije, Austrija je poznata po svojim kiselkastim vinima voćnih aroma za koje ćete morati iskeširati i daleko veće iznose.

Smještaj

Hosteli su svakako najpopularnije rješenje. Što se Austrije tiče, cijene se kreću od 15 do 25 eura za zajednički ili 25 do 50 eura za privatni smještaj. Švicarska je financijski nepopularnija pa su cijene za desetak eura skuplje u odnosu na Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostitucija i seks

Najstariji zanat neizostavni je detalj kada govorimo o turizmu u vrijeme nogometnog ludila. Što se Austrije tiče, zakon nije pretjerano strog ali morate pripaziti u kojoj se regiji nalazite jer ne gledaju svi blagonaklono na korištenje usluga "dama noći". Sve u svemu, prostitucija nije zabranjena osim ako niste jedan od onih koji će granice pojma "barelly legal" tretirati kao da je riječ o nečem fleksibilnom (nije Austrija Tajland). Švicarska je nešto liberalnija. Prostitucija je zakonski regulirana, ali zakon ne simpatizira makroe pa ne bi trebali imati većih problema osim ako u Švicarsku niste došli sa poslovnim planovima.

U Austriji prevladavaju prostitutke iz nekadašnjeg istočnog bloka (primjerice, slovačke medicinske sestre često migriraju jer u jednoj noći zarađuju više nego za cijeli mjesec rada u bolnici) dok Švicarce i njihove goste opslužuju i žene koje dolaze iz Južne Amerike. Prostitutke možete pronaći u bordelima (osim ako bordele ne posjećujte zbog odlične kuhinje), strip klubovima, saunama i salonima za masažu, ali bilo bi dobro da pokušate izbjeći "Kabinsex“. Naime, riječ je o kabinama koje imaju dvije rupe u zidu, kroz jednu gledate porno film a kroz drugu gurate spolovilo, no nemoguće je odrediti tko vas s druge strane zadovoljava.

Za one koji ne naginju plaćanju seksualnih usluga vrijedi spomenuti jedan zanimljiv detalj. Naime, Austrijanci su prema Durexovu istraživanju najskloniji "avanturama za jednu noć" (što je eufemizam za pijanu ševu s apsolutnim strancima). Ipak, valja uzeti u obzir i posljednje istraživanje koje pokazuje da Hrvati radije gledaju utakmicu nego upražnjavaju seks pa možemo očekivati da će između utakmice i ogromnih količina alkohola Austrijanke ostati neopterećene hrvatskim uletima. A sad dosta o seksu i prostituciji.

Restorani

Za navijače koji prije i poslije utakmice žele uživati u "finijim stvarima" (ne, nije riječ o seksu) vrijedi spomenuti cijeli niz restorana koji će svakako zadovoljiti vaše apetite. Bečki "Cafe Central" jedan je od najpopularnijih restorana u gradu, kako zbog poznate klijentele tako i zbog specijaliteta koji su na odličnom glasu, a vrijedi spomenuti kako vas u pozadini neće pratiti nogometni repertoar već preludiranje na klaviru. Obavezno moramo spomenuti bečki "Altwienerhof“ poznat po vinskom podrumu (iako nakon slučaja Fritzl, austrijski podrumi imaju sasvim drugo značenje), "Cafe Denel“ popularan zbog odlične Sacher torte i savršene kave, a ako želite uživati u društvu austrijskih selebritija posjetite "Barbaro's“ gdje se isti i okupljaju.

Ne možemo govoriti o švicarskim restoranima ako ne spomenemo ciriški "Petermann's Kunststuben“ koji na glasu kao jedan od najboljih restorana u Europi zahvaljujući kuharu Horstu Petermannu u čijim su specijalitetima uživali predsjednici, Tina Turner i japanski car. Dakle, ako je dobro za japanskog cara dobro je i za domaću ekipu. Ako posjetite "Der Kropf" uživat ćete ne samo u odličnom pivu već i najboljoj ponudi kobasica, ali ništa bez rezervacija.

Naravno, sva ta priča o finim restoranima poprilično je navučena jer u većinu vas restorana neće primiti sa šalom oko vrata i disonantnom pjesmom koja se ori iz pijanih grla.

Hrvoje Marjanović

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara