Vojni vještak: Martić je osobno naredio raketiranje Zagreba

Vojni vještak: Martić je osobno naredio raketiranje Zagreba
MILAN MARTIĆ osobno je odgovoran za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine, izjavio je u petak vojnoobavještajni analitičar haškog Tužiteljstva, Belgijanac Reynaud Theunens u nastavku suđenja tom bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

Prema njegovim riječima, to nije skrivao ni sam Martić koji je u jednom izvješću generalu JNA Andriji Rašeti napisao kako je osobno naredio raketiranje Zagreba.

Svjedok Theunens je citirao izvatke iz još nekoliko izvješća vojne komisije JNA u kojima stoji da su za srpski poraz u zapadnoj Slavoniji krivi Martić, jer je sve vojne odluke donosio sam, i zapovjednik srpske paravojske u Hrvatskoj Milan Čeleketić koji se umjesto obranom bavio politikom.

"Ta izvješća govore o odgovornosti Milana Martića i Čeleketića za poraz u zapadnoj Slavoniji, ali i za granatiranje Zagreba", rekao je Theunens.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok je naveo i detalj iz pisma Čeleketićeve ostavke upućene Martiću u kojem sam navodi da je "djelovao u skladu doktrinom odmazde prema vitalnim ciljevima na suprotnoj (hrvatskoj) strani.

Vještak haškog tužiteljstva svjedočio i o događajima u Zagrebu 2. i 3. svibnja 1995. godine kada je glavni hrvatski grad bio zasut raketama tipa orkan.

"Tada sam i osobno svjedočio o napadima i požarima u Zagrebu i oko njega", rekao je Theunens koji je tada obnašao dužnost časnika za vezu UNPROFOR-a u Zagrebu. "Ti požari bili izravna posljedica napada raketama orkan s kasetnim punjenjem", istaknuo je.

Martić (60) optužen je u 19 točaka za progon, istrebljenje, ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991.-95., za ratne zločine u BiH 1994. te za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara