vojnić: božićni susret naseljenika

U organizaciji Zajednice udruga naseljenika Hrvatske (ZUNH) danas je u Vojniću priređen Drugi božićni susret naseljenika Hrvatske.

Osim udruga Hrvata iz BiH naseljenih u Hrvatskoj na susret su došli Janjevci naseljeni u Kistanjama, te naseljenici iz drugih krajeva Hrvatske, a pridružili su im se i izbjeglice iz Daruvara smješteni u izbjegličkom naselju u Pisarovini.

Uime domaćina, Urednik Glasila ZUNH-a Tomislav Beronić je rekao kako je svrha tih božićnih susreta bolje povezati naseljenike, potaknuti ih da očuvaju autohtonu kulturu svojih krajeva, te da lakše pronađu i prihvate novi identitet nakon ratnog raseljavanja.

U sklopu Drugog božićnog susreta žene iz Kraljeve Sutjeske (BiH) pokazale su svoje ručne radove, mogla su se kušati tradicionalna božićna jela Janjevaca, izloženi su keramički radovi dvojice Janjevaca, sirevi naseljenika iz Konjica i Borova Naselja, a predstavljen je i podijeljen drugi broj Glasnika ZUNH-a, koji se tiska u tri tisuće primjeraka i dijeli kroz 27 udruga ZUNH-a.

U kulturno-zabavnom programu nastupila su četiri KUD-a iz Knina, Kistanja, Gračaca i Gline.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara