Vojnici u BiH za sada se ne spremaju na put u Irak

ZAMJENIK načelnika Glavnog stožera Vojske Federacije Bosne i Hercegovine (VF) general Ramiz Dreković izjavio je u srijedu kako za sada nema naznaka da bi vojnici iz BiH mogli biti upućeni u Irak ali je potvrdio kako će oni nastaviti sudjelovati u mirovnim misijama širom svijeta.

"Za očekivati je da naši vojnici nastave sudjelovati u mirovnim operacijama no za sada ne znamo gdje bi to moglo biti", kazao je Dreković novinarima u Sarajevu.

On je pojasnio kako će konačnu odluku o tome donijeti Predsjedništvo BiH a vojska će, kao i do sada, izvršavati naloge političkog vrha.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić u utorak je u Banja Luci kazao kako se priprema slanje jedne vojne postrojbe u Irak gdje bi sudjelovala u misiji koju vode Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Časnici iz BiH do sada su sudjelovali u promatračkoj misiji UN na granici Eritreje i Etiopije.

Sudjelovanje vojnika iz BiH u mirovnim misijama širom svijeta rezultat je napora da se potpuno razdvojene vojske Republike Srpske i Federacije BiH povežu i postupno integriraju u jedinstvene oružane snage.

U Vojsci Federacije BiH trenutačno ima 13,2 tisuće profesionalnih časnika i vojnika dok ih Vojska Republike Srpske broji oko osam tisuća.

BiH bi ubuduće trebala imati između 8 i 15 tisuća vojnika što podrazumijeva značajno smanjenje postojećeg broja profesionalaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara