Vojvodina: Hrvati traže više novca za svoje institucije

HRVATSKE institucije i organizacije u Vojvodini zatražile su za svoj rad i funkcioniranje od vojvođanske vlade deset puta više novca od iznosa koji je za te potrebe osiguran u pokrajinskom proračunu, konstatirano je na sjednici Komisije za raspodjelu financijske potpore hrvatskim institucijama u Vojvodini.

Javljajući se na natječaj pokrajinskih tajništava sa 22 projekta, deset hrvatskih društava tražilo je nešto manje od 7 milijuna dinara, odnosno oko 108.000 eura financijske potpore.

U vojvođanskom proračunu, međutim, za programe i funkcioniranje hrvatskih institucija i organizacija osigurano je 620.000 dinara, odnosno nepunih 10.000 eura.

Konstatirajući kako odobrena sredstva ni približno neće biti dovoljna, članovi Komisije koja je formirana pri Hrvatskom nacionalnom vijeću donijeli su odluku da se ukupna financijska potpora iz vojvođanskog proračuna raspodijeli u jednakim iznosima svim hrvatskim institucijama i organizacijama koje su se javile na natječaj.

Pokrajinska vlada osim hrvatske financijski podupire rad i programe i svih ostalih manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini koji je preko 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukoliko bismo računali samo na ovu potporu moglo bi se zaključiti kako je opstanak hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini - upitan. No, kako očekujemo ozbiljnu financijsku pomoć i od matične Hrvatske, vjerujem da je pred ovim društvima nešto svjetlija budućnost", izjavio je predsjednik Komisije i Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk.

"Iako nedovoljni za programe za koje smo tražili potporu, nešto više od 500 eura koliko će svatko dobiti, bit će dovoljno za rad Društva jedno vrijeme", izjavio je nakon sjednice Komisije predstavnik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Tomislav" iz Golubinaca Ivan Radoš. On je dodao kako je za funkcioniranje hrvatskih udruga u Srijemu trenutačno najveći problem upravo - novac.

U Vojvodini postoji oko 30 hrvatskih institucija i organizacija, koja se bave promicanjem i očuvanjem hrvatske baštine, kulture i nacionalnog identiteta.

Njihov rad u najvećoj mjeri ovisi o financijskoj potpori koju dobijaju od lokalnih samouprava, pokrajine ili Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori prošloga tjedna zatražilo je od MVP Republike Hrvatske 94.950 eura financijske potpore za rad ovoga predstavničkog tijela Hrvata u SCG.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u SCG s tim se zahtjevom javilo na "Javni natječaj" MVP RH koji je raspisan za programe i projekte hrvatskih manjinskih zajednica koje žive izvan domovine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara