VOJVODINA: NASTAVA NA HRVATSKOM JEZIKU

Ovoga tjedna u Vojvodini je počeo upis djece u prvi razred osnovne škole za nastavu na hrvatskom jeziku.

Prošle školske godine, kada je pripadnicima hrvatske zajednice u Vojvodini prvi put poslije više desetljeća omogućeno obrazovanje na materinjem jeziku, nastavu na hrvatskom upisalo je 55 učenika.

Formirana su četiri razreda u četiri osnovne škole na teritoriju općine Subotica, u kojima se usprkos brojnim poteškoćama tekuća školska godina uspješno privodi kraju.

Nastava na hrvatskom organizirana je do sada samo u Subotici i okolici, jer je tu broj vojvođanskih Hrvata najveći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U drugim vojvođanskim mjestima, prije svega u Srijemu, Hrvati iz straha nisu upisivali svoju djecu na nastavu na hrvatskom. Zbog daleko pozitivnijeg društvenog ozračja postoje nagovještaji kako će od ove školske godine, pored Subotice, nastava na hrvatskom biti organizirana i u Somboru.

"I pored izvjesnih problema u prvoj godini, može se očekivati kako će ovaj još uvijek novi pothvat biti plodonosan, a u cilju normalne integracije mladih građana hrvatske nacionalnosti u državi u kojoj sve do nedavno hrvatska zajednice ne samo da nije bila ravnopravna, već su joj oduzimana prava na vlastiti jezik i nerijetko na nacionalno izjašnjavanje", zaključio je zastupnik u Skupštini Vojvodine i ravnatelj osnovne škole u Tavankutu Kalman Kuntić.

Obrazovanje na njihovom materinjem jeziku Hrvatima je omogućeno usvajanjem saveznog Zakona o slobodama i pravima nacionalnih manjina početkom 2002. godine.

Uvjete za upis djece u hrvatske razrede prva je stvorila Općina Subotica u kojoj Hrvati čine oko 12 posto stanovništva, i u kojoj je hrvatski jezik u službenoj uporabi od 1991. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara