Von Habsburg: Hrvatsku treba što prije uključiti u EU

PREDSJEDNIK Paneuropske unije Otto von Habsburg pozvao je, u svom govoru na međunarodnoj europskoj konferenciji u austrijskom gradu Eggenburgu, na što brže uključivanje Hrvatske u ujedinjenu Europu ističući važnost hrvatskog priključenja Europskoj uniji te pozivajući da se bez oklijevanja napravi sljedeći korak u proširenju koji će uključiti i Hrvatsku.

"Hrvatska je tipična europska država, više europska nego neke druge u njoj, tko je u Hrvatskoj on je i u Europi", rekao je Otto von Habsburg (92) na međunarodnoj europskoj konferenciji "Quo vadis integracija", na kojoj je u petak navečer održao predavanje pod naslovom "Europa nakon proširenja 2004. - Šanse i izazovi".

On je izrazio veliko zadovoljstvo predstojećim priključenjem 10 novih država u EU, ali je upozorio da "to ne smije biti posljednji korak, nego ga treba iskoristiti kao poticaj za slijedeće proširenje". "Ima država koje čekaju i zaslužuju da budu punopravne članice europske obitelji država", rekao je von Habsburg istaknuvši: "Veselimo se desetorici koji će 1. svibnja 2004. pristupiti EU, ali molim vas ne zaboravite Hrvate. To je slijedeći korak koji se mora učiniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebno je napomenuo da je za Austriju od odlučujućeg značaja budućnost Hrvatske u EU. "To je naša povijest, civilizacija i kultura, geografski zajednički europski prostor, što neki krugovi u Uniji vrlo zaboravljaju i treba ih podsjećati", kazao je von Habsburg dodajući da "želi li Europa ostati stabilan i siguran kontinent onda mora u svom sastavu imati Hrvatsku".

Paneuropska unija ima i dalje zadaću zauzimati se za sljedeće proširenje EU, rekao je njezin čelnik. Ima onih koji zagovaraju da se poslije tog povijesnog koraka treba odmoriti, ali to su oni koji su se i prije odmarali, rekao je Otto von Habsburg zaključivši da je austrijska obveza dati svekoliku potporu Hrvatskoj i državama s kojima je veže zajednička povijest u zajedničkoj budućnosti u EU.

(Hina) spđ br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara