Vozač trinaestice: Ne vjerujem u nesreću koju nosi taj broj!

ŽELJKO MUTAK, koji je danas prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu zbog prebrze vožnje tramvaja u kojemu je jučer stradalo 13 ljudi, kaže da ne vjeruje u nesreću koju nosi taj broj. Naime, vozio je tramvaj broj 13, u nesreći je stradalo 13 putnika, od kojih jedan teško, a prema policijskom izviješću, u 13.13 sati zaustavljen je tramvajski promet na Vukovarskoj.

"Da, ja sam rođen 13-og u mjesecu, ali mislim kako sreća ili nesreća nemaju veze s tim. Kada čovjek svaki dan provede sedam sati u prometu, nesreće se moraju dogoditi. A jučer se dogodio splet nesretnih okolnosti, radio sam jutarnju smjenu i uskoro sam trebao završiti, bilo je užasno vruće", kazao nam je Željko Mutak nedugo nakon što je snimio ozljedu noge u Traumatološkoj bolnici.

Podsjetimo i da tramvaj broj 13 nije godinama vozio zagrebačkim tračnicama iz pijeteta prema žrtvama najveće tragedije tramvajskog prometa i straha od loše sreće koju nosi. Dan prije Svih Svetih 1954. godine krcata je trinaestica iskočila iz tračnica između Mirogoja i Gupčeve zvijezde. Poginulo je dvanaest ljudi, a 37 je bilo ozlijeđeno, uglavnom teže. Broj je prestao voziti sve do 1964. kada je linija ponovno uspostavljena, ali samo na tri godine. Tek 1996. godine počinje voziti ponovo, i to na trasi na kojoj je i danas - od Žitnjaka do Kvaternikova trga.

Osim toga, danas se dogodila još jedna nesreća sa tramvajem broj trinaest, na raskrižju Martićeve i Šubićeve ulice u Zagrebu, kada se tramvaj sudario sa automobilom.

Nesreća uzrokovala nesreću

Policija je zaključila da je do nesreće došlo zato što je vozio prebrzo. Kada je naišao na skretnicu u položaju za skretanje u lijevo, tramvaj je iskočio iz tračnica i prednjim dijelom naletio na stup ZET-a. Tada je pukao i električni vod koji je pao na Kiu Pride zagrebačkih registracija.

Podsjetimo i da je sama nesreća prouzrokovala još jednu, i to zbog dva znatiželjna sudionika prometa. Dok su obojica gledala u smrskani tramvaj, neoprezni vozač automobila naletio je na nepažljivog pješaka i lakše ga ozlijedio.

"Žao mi je zbog putnika, ali je sigurno da nisam napravio propust"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nesreći je najteže stradao 48-godišnji Veljko K., koji je s teškim ozljedama prevezen u Kliničku bolnicu Sestara milosrdnica.

"Žao mi je zbog putnika i mogu im se samo ispričati, ali je sigurno da nisam napravio propust. Nemam ništa za kriti", kazao nam je Mutak.

Na mjesto nesreće jučer je došao gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio Bogu što su svi sudionici živi, a u posjetu Mutku u Draškovićevu došao je i direktor ZET-a Ivan Tolić.

"Upozorio me da pripremim papirologiju za ozljedu na radu. Naravno, pitao me i čega se sjećam, a ja sam mu rekao da mi se zamaglilo pred očima i da se dalje ničega ne sjećam - niti da je nešto lupalo, niti da skretnica nije radila kako treba, niti da je problem bio u tramvaju. Da sam nešto takvo primijetio, odmah bi ga zaustavio", kaže vozač.

Upitan je li prebrzo vozio kaže - "Ne znam, ali putnici moraju znati da se nesreće događaju, a da mi nikad ne bismo namjerno napravili pogrešku".

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara