Vozaču i direktoru firme zatvorske kazne zbog djevojčice koja je ispala iz autobusa

Vozaču i direktoru firme zatvorske kazne zbog djevojčice koja je ispala iz autobusa

Tekst: J.C.
Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

OPĆINSKI sud u Požegi nepravomoćno je osudio vozača autobusa Iliju Marčinkovića na godinu i pol dana zatvora, a direktora tvrtke i vlasnika autobusa BT Transport Antuna Bazinu na tri godine i četiri mjeseca zatvora. Oba muškarca na zatvorske kazne su osuđena zbog prometne nesreće u kojoj je poginula 14-godišnja Katarina Mihaljević iz Zagrađa, a njena vršnjakinja Martina Rukavina je teško ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, radi se o nesreći koja se dogodila prije dvije godine, 1. listopada 2007, za vrijeme putovanja iz Zagrađa u Pleternicu. Stražnja vrata na autobusu za vrijeme vožnje su se otvorila, a obje djevojčice koje su sjedile na stepenicama su pale na cestu prilikom čega je jedna od njih smrtno stradala. Na sudu je utvrđeno da je problem bio u starosti autobusa, odnosno da je vozač prilikom mijenjanja brzine, zbog mjenjača koji je imao prevelik prazan hod, slučajno pritisnuo dugme za otvaranje vrata.

Vozač je proglašen krivim zato što nije dvije djevojčice koje su ispale iz autobusa, kao ni neke druge putnike upozorio da za vrijeme vožnje moraju sjediti na svojim mjestima i zato što je znao da vozi neispravan autobus. Direktor tvrtke Bazina kriv je zato što nije popravio neispravni mjenjač, a sud nije prihvatio njegovu obranu da su djevojke same oštetile mehanizam za zatvaranje vrata jer se pokazalo da je on tek nakon nesreće premjestio dugme za otvaranje kako se ne bi moglo slučajno pritisnuti kod mijenjanja brzina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara