Vraćaju li se prava zima i snijeg? Stigla dugoročna prognoza, doznajte što nas čeka u veljači

Vraćaju li se prava zima i snijeg? Stigla dugoročna prognoza, doznajte što nas čeka u veljači

Foto: Čitatelj Indexa Domagoj Papić

NAKON toplog i sunčanog prosinca, ovog vikenda je i u Dalmaciju stigla prava zima, doduše bez snijega, ali uz buru i niske temperature zraka. Snježnih pahulja bilo je samo iz "kape" koja se stvorila od bure iznad Dinare, Kamešnice i manjim dijelom Biokova. Malo snijega je bilo i ponegdje u Lici i Slavoniji.

Vraća li se zima u veljači?

Izračuni sezonskih prognostičkih modela zasnovanih na izračunima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena u Readingu (UK) najavljuju nam nastavak sušnog razdoblja, osobito u kontinentalnim predjelima i ekstremno sušnim razdobljem u Gorskom kotaru i dijelu Like. Možemo dakle očekivati manjak oborina i u veljači od kojeg bi trebala biti izuzeta jedino južna Dalmacija, piše portal vrijeme.net.

Izračuni temperatura pokazuju nastavak trenda nadprosječno tople zime, bez obzira na trenutni val hladnog zraka i mrazeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najvećem dijelu Hrvatske očekujemo temperature koje će biti 3 do 4 stupnja više od klimatološki očekivanih vrijednosti, a u sjeverozapadnim i središnjim kontinentalnim područjima sa Zagrebom u središtu očekujemo i do 5 stupnjeva Celzija iznad normale. Proizlazi da će u kontinentalnim područjima zima u svom završnom dijelu sličiti prosincu: dakle sušna i ekstremno sušna te nadprosječno do ekstremno topla.

Iz toplinskih i oborinskih karakteristika do kraja siječnja i u veljači možemo najaviti da ozbiljnijeg snijega više neće biti, barem ne do ožujka kada će i El Niño znatno oslabiti, a temperature i oborinski režim će se približiti onom uobičajenom za to razdoblje, piše vrijeme.net.

Snježne epizode,ako ih uopće i bude u nizinama, bit će dakle vrlo rijetke i uglavnom slabe i kratkotrajne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara