Vrbošić: Pitanje povratka izbjeglica i dalje prioritet za Hrvatsku

HRVATSKA svojom prioritetnom zadaćom smatra rješavanje problema i statusa izbjeglica pri čemu posebnu pozornost poklanja problemima bosanskohercegovačkih Hrvata, izjavio je hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić sudjelujući u utorak u Sarajevu na okruglom stolu o stanju i povratku izbjeglih i raseljenih Hrvata iz BiH.

Veleposlanik Vrbošić je kazao kako Republika Hrvatska kao supotpisnik Daytonskog sporazuma prihvaća i svoj dio odgovornosti za rješavanje statusa izbjeglica i prognanika. Povratak izbjeglica, kako je istaknuo Vrbošić, ključni je element koji će odrediti uspješnost provedbe cjeline mirovnog sporazuma za BiH.

Hrvatska je vlada, kako je pojasnio, pri tom odlučna provoditi svoje ustavne obveze pomaganja Hrvatima u BiH želeći učvrstiti i poboljšati njihov položaj u toj zemlji jer se time jamči i veća stabilnost same Hrvatske.

Lovro Pejković, pomoćnik ministra u Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo Hrvatske, podsjetio je kako Hrvatska svake godine izdvaja po 20 milijuna kuna za obnovu domova hrvatskih povratnika u BiH te osigurava dodatnu pomoć za socijalnu i zdravstvenu skrb kao i njihove kulturne potrebe.

Pejković je kazao kako u Hrvatskoj još uvijek ima 6.800 izbjeglica iz BiH od čega je oko četiri tisuće Hrvata. Oni još uvijek računaju na povratak u BiH dok su ostali odlučili nastaviti živjeti u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pejković je također potvrdio kako je Hrvatska spremna prihvatiti sve izbjegle Srbe koji se sada nalaze u Republici Srpskoj i vratiti im imovinu. On je međutim istaknuo kako se ne može očekivati da Hrvatska postupa po zakonima koji su na snazi u BiH i koji jamče povrat stanarskoga prava odnosno stanova u nekadašnjem društvenom vlasništvu.

Ostali sudionici skupa, koji je organizirala Hrvatska zajednica prognanika i izbjeglica BiH na čijem je čelu Štefo Masatović, su uglavnom upozoravali kako povratak Hrvata uglavnom ovisi o gospodarskim prilikama i općoj sigurnosti u BiH istaknuvši kako bez tih preduvjeta može uslijediti samo dalje smanjivanje pripadnika hrvatskog naroda u toj zemlji.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je bio pokroviteljem ovog okruglog stola, kazao je kako je najvažnije razbiti predrasude da Hrvati ne osjećaju BiH svojom zemljom te da se u nju ne žele vratiti. Čović je izrazio očekivanje kako bi 2004. godina mogla biti odlučujuća za provedbu Aneksa VII Daytonskog spoazuma i označiti okončanje cijelog procesa povratka.

(Hina) rm sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara