Vrhovni sud odbio izuzeće valpovačkog Općinskog suda

VRHOVNI sud odbio je zahtjev valpovačkog Općinskog suda da se u ovršnom postupku, kojim bi se novom predsjedniku Nadzornog odbora PK "Valpova" d.d. Ivi Brzici omogućio ulazak u poduzeće, umjesto Općinskog suda odredi neki drugi nadležni sud, priopćio je danas Vrhovni sud.

Općinski je sud nedavno ocijenio opravdanim takav zahtjev bivše Uprave PK "Valpova" s Ivicom Berečićem na čelu, s obrazloženjem da sud u Valpovu ima samo pet sudaca, da su supruge dvojice te bliža rodbina ostalih sudaca zaposlenici i dioničari poduzeća te da su zato izravno zainteresirani za ishod prijepora.

U zahtjevu da se odredi drugi sud navedeno je i da su u svezi s vlasničkim odnosima i kupoprodajom dionica PPK "Valpova" nastali brojni sudski sporovi, da su se u rješavanje tih odnosa uključili i politički čimbenici te da je stvoreno negativno ozračje koje utječe na objektivnost suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni je sud ocijenio da taj zahtjev nije osnovan, obrazloživši da se drugi stvarno nadležni sud određuje ako se tako lakše provodi postupak ili ako za to postoje drugi važni razlozi. Tu je riječ o provedbi ovrhe koja je određena privremenom mjerom osječkog Trgovačkog suda, a razlozi koje navodi Općinski sud nisu važni za svrhovito određivanje drugog suda, stoji u obrazloženju.

Vrhovni sud smatra kako okolnost da su supruge dvojice sudaca zaposlenice i dioničari kombinata i da je bliža rodbina sudaca zainteresirana za ishod spora nije razlog koji treba utjecati na objektivnost sudaca. Također drži da psihički pritisak okoline na sud ne bi bio važan razlog za određivanje drugoga nadležnog suda te da Općinski sud ne sudi u sporu, nego da treba provesti ovrhu po odluci osječkoga Trgovačkog suda.

Taj je sud prošle godine registrirao novi Nadzorni odbor "Valpova" d.d. s Brzicom na čelu i novu Upravu s predsjednikom Edinom Lehom, a to je pravomoćno potvrdio i zagrebački Visoki trgovački sud, ali je za provedbu tih odluka potrebno i ovršno rješenje nadležnog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara