Vrhovni sud odbio žalbe na pritvor trojici iz Riječke banke

VRHOVNI sud odbio je danas žalbe na produljenje pritvora trojici osumnjičenika u ´slučaju Riječke banke´, bivšem predsjedniku Uprave Ivanu Štokiću, članu Uprave Borislavu Perožiću i bivšem direktoru Direkcije deviznih sredstava Milojku Tankosiću.

Njih su trojica podnijeli žalbe na odluku riječkog Županijskog suda koji im je 5. prosinca produljilo pritvor za još 30 dana.

Vrhovni sud odbio je njihove žalbe kao neosnovane, ocijenivši da je riječki sud pravilno postupio kada im je produljio pritvor u kojem su od rujna kad je protiv njih pokrenuta istraga.

Vrhovni sud smatra da se nisu promijenile okolnosti zbog kojih je pritvor prvotno i određen, a to su ´visok stupanj osnovanosti sumnje´ da su počinili kazneno djelo i posebno teške okolnosti počinjenja djela.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da je u istrazi u ´slučaju Riječka banka´ u tijeku više istražnih radnji, te se da vremenu od 30 dana, za koje je produljen pritvor, može dovršiti istraga.

Štokića, Perožića i Tankosića riječko Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči za kažnjiva djela protiv službene dužnosti, odnosno lažno prikazivanje poslovanja banke radi stjecanja materijalne koristi, tj. novčanih nagrada za dobro poslovanje banke.

U ´slučaju Riječke banke´ za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava osumnjičene su još tri osobe - bivši glavni diler banke Eduard Nodilo i bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah.

Po procjenama Hrvatske narodne banke (HNB) Nodilo je, trgujući deviznim novcem, uz potporu Podobnik i Vlah Riječku banku oštetio za 98 milijuna dolara. Sve troje u pritvoru su proveli šest mjeseci, a u početku rujna ove godine, budući da optužnica još nije podignuta, pušteni su i brane se sa slobode.

Istraga u ´slučaju Riječke banke´ još traje, pa konačna svota otuđena iz Riječke banke službeno još nije utvrđena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara