Vrhovni sud odgodio bankrot Slavonskog Broda, Duspara traži Šimonovićevu reakciju

Vrhovni sud odgodio bankrot Slavonskog Broda, Duspara traži Šimonovićevu reakciju

Tekst: I. Kri. / P.V.
Foto: Danijel Soldo/Cropix, sbiportal.hr, Željko Mužević/EPEHA/Cropix

VRHOVNI sud ukinuo je presudu Upravnog suda na temelju koje je Slavonski Brod otišao u stečaj.

Vrhovni sud vratio je cijeli postupak na početka Upravnom sudu zbog pogrešne primjene točaka iz Zakona o općem upravnom postupku te Zakona o privatizaciji. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara tvrdi kako je ovime dokazano da je odmaralište na Korčuli u vlasništvu RH te da Novogradnja ne može zbog njega imati potraživanja. Najavio je i kako će grad od države tražiti nadoknadu štete.

Danas ujutro je održana javna dražba na kojoj se prodavalo 81 tisuća četvornih metara najvrjednijeg zemljišta grada Slavonskog Broda, a prikupljenim novcem bi se trebao podmiriti dug od skoro 50 milijuna kuna tvrtki Novogradnja koja je obavljala radove za grad te koji sada odlukom Vrhovnog suda više ne postoji.

Na dražbu su se prijavili Feliks regulacija d.o.o., HEP i Galić d.o.o. Zemljište u ulici J. Kozarca, kojem je početna cijena bila 250 tisuća kuna prodano je Galiću za milijun i pol kuna. Parking u Strossmayerovoj ulici kupio je ovrhovoditelj za osam i pol milijuna kuna, a njegova početna cijena je bila dva milijuna kuna.

Duspara traži reakciju od ministra pravosuđa

"Grad očekuje hitnu reakciju ministra pravosuđa, dr. Ivana Šimonovića u postupcima izuzeća kao što je to nedavno učinjeno u slučaju Žužić u Velikoj Gorici. Na današnjem ročištu sudac Buruš je još jednom, pred desetak kamera, dokazao svoju pristranost u navedenom postupku tako što je zahtjev za izuzećem koji ima pet stranica bez ikakvog obrazloženja utvrdio neosnovanim", poručuje gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Duspara kaže kako je grad preko svojih punomoćnika još prije 15-ak dana tražio odgodu ročišta "kako bi se pričekalo donošenje odluke o zahtjevu za zaštitu zakonitosti, što je navedeni sudac odbio u neuobičajeno kratkom roku", a slična je stvar, kako tvrdi, bila vidljiva i na današnjem ročištu.

"Takvo postupanje nije uobičajeno te upravo zbog toga smatramo da postoji potreba za obavljanje inspekcijskog nadzora Ministarstva pravosuđa RH nad radom Općinskog suda u Slavonskom Brodu", kaže Duspara.

Prije dražbe Grad tražio izuzeće suca

Šetalište Braće Radić prodano je ovrhovoditelju za 174 tisuća kuna. Zoran Grgić je kupio trafostanicu u Starčevićevoj ulici za 25 tisuća kuna. Za ostala zemljišta nije bilo zainteresiranih.

Pravni zastupnici Slavonskog Broda su na početku današnjeg ročišta podnijeli zahtjev za izuzećem suca Igora Buruša te predsjednika Općinskog i Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

"Sudac trebao prekinuti dražbu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravni zastupnici Slavonskog Broda smatraju kako je po zahtjevu za izuzećem sudac trebao prekinuti dražbu, što se nije dogodilo pa su predstavnici Grada napustili javnu dražbu. Tvrde kako je stečajna sutkinja, u istom slučaju, po nalogu Novogradnje za izuzećem prekinula radnje dok se nije donijela odluka o zahtjevu.

Pravni zastupnici Slavonskog Broda tvrde kako je "očigledno da za suca Igora Buruša ne vrijede zakonske procedure u Republici Hrvatskoj" te da svojim postupcima dokazuje pristranost u suđenju.

Nakon odlaska s dražbe gradonačelnik Mirko Duspara rekao je da danas u 14 sati ide na sastanak s Europskom komisijom u Zagrebu, a obavijestit će i javnost što se događa u Slavonskom Brodu vezano uz hrvatsko pravosuđe. "Mislim da je ovo sumrak pravosuđa", rekao je Duspara nakon odbijanja izuzeća suca. U 9 sati je pred zgradom Općinskog suda u Slavonskom Brodu počeo i prosvjed građana. 

> Gradonačelnik Slavonskog Broda spas od bankrota traži kod Europske komisije

> Građani Slavonskog Broda trčanjem spašavaju grad, a gradonačelnik traži odgodu ovrhe

> Bankrotirao grad: Slavonskom Brodu odbijena odgoda ovrhe, posljednja šansa Vrhovni sud

> Kronologija propasti: Kako je Slavonski Brod bankrotirao zbog izmišljenog duga

Gradonačelnik Mirko Duspara ipak još nije izgubio svaku nadu te očekuje da će ovrhu zemljišta odgoditi odluka Vrhovnog suda. Nagodbu s tvrtkom Novogradnja prije te odluke najviše suda u Hrvatskoj gradonačelnik odbacuje, jer je upitno je li sporno potraživanje upisano u temeljni kapital tvrtke.

Posljednji potez gradonačelnika Duspare, ukoliko priča s Vrhovnim sudom ne prođe, je štrajk glađu. Na javnoj dražbi trebalo bi se naći desetak gradskih parcela čija je tržišna vrijednost oko 80 milijuna kuna, a njihova početna cijena je 18 milijuna kuna. 

Pozlilo mu kad je čuo da je prodano zemljište s njegovom kućom

51-godišnji Mesut Fidani od 1967. godine živi u kući koja se nalazi na gradskom zemljištu koje je danas prodano. Nakon što je čuo da je zemljište prodano, pozlilo mu je te ga je odvezla Hitna pomoć.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara potvrdio je informaciju kako na zemljištu koje je danas prodano na dražbi živi šest obitelji koje su sada u milosti i nemilosti novih vlasnika. "Što će se dogoditi s tih šest obitelji morate pitati suca koji je proveo dražbu i nove vlasnike", rekao je Duspara za Index te dodao kako te obitelji već 40 godina žive na tom zemljištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara