Vrhovni sud predstavio sustav za objavljivanje sudskih odluka na Internetu

Na Vrhovnom sudu danas je predstavljen sustav za objavljivanje sudskih odluka tog i drugih sudova putem Interneta koji će, po riječima predsjednika tog suda Ivice Crnića, značiti daljnji korak u tehnološkom otvaranju sudske prakse javnosti.

"Nova web stranica znači daljnji napor na unaprjeđivanju komunikacije Vrhovnog suda s javnošću, s jasnom željom da se kroz njezin razvoja, a osobito onog dijela koji se odnosi na publiciranje sudske prakse, jača pravna sigurnost i vladavina prava u Hrvatskoj", rekao je Crnić.

Istaknuo je da će na postojećoj web stranici suda javnosti biti dostupne sve odluke koje je Vrhovni sud donio unatrag nekoliko godine i sve buduće odluke. Računa se da će u početku na web stranici biti objavljeno 53.119 odluka donesenih od 1993. do danas.

Crnić je napomenuo da je u tijeku postupak uklanjanja osobnih podataka stranaka iz sudskih presuda radi zaštite njihove privatnosti.

Kao ograničavajuće faktore za brže provođenje projekta naveo je skučeni poslovni prostor na sudu te nedostatak sudaca i sudskim savjetnika koji bi se bavili isključivo razvojem projekta. Stoga će daljnji razvoj projekta, tvrdi Crnić, ovisiti o materijalnoj pomoći Vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi sustav objavljivanja sudske prakse pripremljen je u sklopu projekta "Obnova 1999. - sudstvo i pravni fakulteti", uz financijsku potporu EU i stručnu suradnje Asser Instituta iz Nizozemske.

Posebna pozornost posvećena je boljoj mogućnosti pretraživanja traženih pojmova putem različitih oblika pretraživača - indeks pojmova, nomenklatura prava i zakonsko kazalo.

Vrhovni sud i dalje će nastaviti više desetljeća stara tradiciju objavljivanja sudske prakse u pisanom obliku u Zborniku odluka koji će također biti dostupan na Internetu.

(Hina) tr so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara