Vrhovni sud razmotrio žalbe na presudu ubojicama Sliška i Cappaua

VIJEĆE Vrhovnog suda danas je razmotrilo žalbe obrane na prvostupanjsku presudu zbog ubojstva Vjeke Sliška i njegova ubojice Jamesa Cappaua, počinjenih u Zagrebu u ožujku 2001.

Vijeće će, kako se očekuje, tijekom današnjeg dana odlučiti o tome hoće li potvrditi ili ukinuti prvostupanjsku presudu i o tome izvijestiti prvostupanjski sud, dok će stranke u postupku, a time i javnost, sa sadržajem odluke biti upoznate naknadno.

Presudom zagrebačkog Županijskog suda iz listopada prošle godine Marko Nikolić i Samir Ivošević osuđeni su za sudjelovanje u ubojstvu Sliška, a Ivica Bertić za ubojstvo Sliškova atentatora, belgijskog državljanina Jamesa Cappaua.

Nikolić, koji se nalazi u bijegu i za njim je raspisana tjeralica, osuđen je na 30 godina zatvora kao supočinitelj ubojstva Sliška, Ivošević na 20 godina kao pomagač, a Bertić, dugogodišnji Sliškov tjelohranitelj, na devet godina zatvora jer je iz osvete ubio Cappaua.

Optuženi i njihovi branitelji u žalbama prigovaraju da je presuda donesena na temelju pogrešno utvrđenih činjenica, da su izrečene dugotrajne zatvorske kazne preoštre, te traže ukidanje presude ili blaže kazne.

Tužiteljstvo pak traži da se žalbe obrane odbiju kao neosnovane i potvrdi prvostupanjska presuda.

Bertićevi branitelji Jadranka Sloković Glumac i Silvije Hraste u žalbi ističu da je sud propustio utvrditi teško psihičko stanje u kojemu se Bertić nalazio kada je pucao u Cappaua, nekoliko minuta nakon što je Cappau smrtno ranio njegova prijatelja Sliška.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji tvrde da je Bertić, koji se od 1995. liječio zbog psihičkih poremećaja, u tom kritičnom trenutku bio pod teškim stresom, da nije mogao upravljati svojim postupcima. Stoga traže da mu se ponovno sudi za ubojstvo na mah, a ne teško ubojstvo, te da mu se ublaži kazna.

Nikolićevi branitelji Marijan Pedišić i Saša Novak ističu kako na suđenju nije dokazano da je Nikolić bio supočinitelj u ubojstvu Sliška, odnosno da nije čuvao odstupnicu Cappauu kada je ovaj bježao s mjesta ubojstva. Od Vrhovnog suda traže ukidanje presude ili blažu kaznu, s tim da mu se sudi kao pomagaču, a ne kao supočinitelju.

Odvjetnik Emir Midžić u žalbi tvrdi kako Ivošević nije znao da Cappau i Nikolić žele ubiti Sliška, već da mu je Cappau rekao da mu Sliško duguje novac i da ga zato treba uhoditi. Također traži ukidanje presude ili izricanje blaže kazne.

U presudi je navedeno da su, nakon višemjesečnih priprema i uhođenja, Cappau, Nikolić i Ivošević 22. ožujka 2001., između 13 i 14 sati, zauzeli položaje u knjižnici i kafićima oko Preradovićeve ulice, nedaleko Sliškova stana.

Kada je Ivošević primijetio Sliškov automobil, radio vezom je obavijestio Nikolića i Cappaua, koji je, ugledavši Sliška kako kreće prema automobilu, potrčao za njim i pogodio ga u leđa s dva hica iz pištolja. Potom mu je iz neposredne blizine ispalio još dva hica u glavu, te pobjegao u smjeru Varšavske ulice.

Do teško ranjenog Sliška, koji je ležao na pločniku, ubrzo je stigao Bertić te primijetio Cappaua kako trči preko Cvjetnog trga i potrčao za njim.

U međuvremenu su Cappaua u Varšavskoj svladali i zadržali zaštitar iz obližnje banke i policajac izvan dužnosti, a, došavši do njih, Bertić je prislonio pištolj na Cappauov potiljak i ispalio hitac te otišao. Od teških ozljeda glave Cappau i Sliško umrli su u bolnici nekoliko dana kasnije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara