Vrhovni sud sutra o žalbi Fikreta Abdića

VRHOVNI sud sutra će početi razmatrati žalbu Fikreta Abdića na nepravomoćnu odluku tog suda kojom mu je potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna na koju ga je osudio karlovački Županijski sud zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, od 1993. do 1995.

Abdić neće biti nazočan na sjednici, koja će biti otvorena za javnost, već će ga zastupati odvjetnik Davorin Popović koji ga je branio i na suđenju u Karlovcu.

Abdić u žalbi traži ukidanje presude i oslobađanje od krivnje jer tvrdi da u tzv. AP Zapadna Bosna nije bilo nikakvog organiziranog progona i ratnog zločina.

Uz to, obrana i dalje tvrdi da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za preuzimanje postupka od BiH i vođenje u Hrvatskoj.

Njegov odvjetnik nedavno je izjavio da je žalbu potkrijepio brojnim dokazima i izjavama više od deset svjedoka sa suđenja, koji su, kako je rekao, iskaze dali pod prisilom.

Fikret Abdić u pritvoru je od lipnja 2001. Optužnicu protiv njega podiglo je Više javno tužilaštvo u Bihaću (BiH), a Hrvatska je postupak protiv njega preuzela na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći iz 1996.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U srpnju 2002. karlovački Županijski sud proglasio ga je krivim za ratni zločin i osudio na 20 godina zatvora.

U obrazloženju te presude, među ostalim, piše da je provedenim dokaznim postupkom utvrđeno da je Abdić, protivno Ustavu BiH, proglasio tzv. autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u koje su zatvarani protivnici uspostave AP ZB-a.

U tim se logorima, stoji u presudi, prema njima nečovječno postupalo i prisiljavalo ih se na službu u paravojsci.

Sud je prihvatilo dokumente i iskaze svjedoka po kojima je najmanje troje ljudi umrlo zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Abdić se na tu presudu žalio, no Vrhovni sud ju je u travnju prošle godine potvrdio.



Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara