Vrhovni sud završio s razmatranjem žalbi na presudu tzv. zločinačkoj organizaciji

VIJEĆE Vrhovnog suda danas je, nakon pet dana, završilo s razmatranjem žalbi na prvostupanjsku presudu tzv. zločinačkoj organizaciji, a odluku o prihvaćanju ili ukidanju te presude mora donijeti do srijede, 27. kolovoza.

Raspravu su obilježile optužbe branitelja na račun Državnog odvjetništva i policije zbog "nezakonitog utjecaja na svjedoke i podmetanje dokaza", a kako bi se po svaku cijenu osudilo Nikicu Jelavića i ostalu jedanaestoricu optuženih. Oni su nepravomoćnom presudom iz studenoga prošle godine oslobođeni krivnje za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Milojko Vučković kratko je ponovio da tužiteljstvo ostaje kod žalbe na oslobađajući, ali i osuđujući dio presude, tražeći oštrije kazne i novo suđenje. To je izazvalo reakciju branitelja koji su uvjeravali sudsko vijeće da će prvostupanjsko suđenje biti upamćeno po širokoj zlouporabi procesnih ovlaštenja.

Branitelj prvooptuženog Jelavića, kojega tužiteljstvo tereti kao vođu zločinačke organizacije, Anto Nobilo ukazao je na pisma prvog zaštićenog svjedoka Zorana Miletića. U pismima govori o navodnom pritisku koji su na njega vršili tužiteljica Dunja Pavliček-Patak i bivši glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski.

Miletić u pismima glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i obitelji optuženog Davora Zečevića ističe da su ga tužitelji i policija prisiljavali da lažnim iskazima tereti optuženike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nobilo je istaknuo da je obrana uspjela "raskrinkati" protuzakonitu spregu pravosuđa i kriminala. Ustvrdio je da obrana dokazala da su Miletić, drugi zaštićeni svjedok (čije ime javnosti nije poznato) i pokajnik Tomislav Marinac lagali na sudu, te da su policajci Željko Dolački i Ratko Čađo podmetali dokaze.

Pridruživši se Nobilovim tvrdnjama, Čedo Prodanović, branitelj Rajka i Velibora Momčilovića, upozorio je da su obojica osuđeni na zatvorske kazne zbog preprodaje droge samo na temelju iskaza zaštićenih svjedoka i pokajnika. Objasnio je da se osuđujuća presuda po međunarodnom pravu ne može temeljiti samo na iskazima takvih svjedoka.

"Možemo li vjerovati svjedoku koji do pola govori navodnu istinu, a ostalu polovicu laže", rekao je Prodanović, navevši više primjera kada su na suđenju ti svjedoci "uhvaćeni u laži". Stoga traži poništavanje prvostupanjske presude i blaže kazne.

Da se tim svjedocima ne može i ne smije vjerovati drži i Ivan Kern, branitelj Davora Zečevića, osuđenog za udruživanje i ulaganje novca u trgovinu drogom. Kern je rekao da, kada bi im se i povjerovalo, niti jedan svjedok nije rekao da je vidio Zečevića kako prima ili daje novce od prodaje droge.

I odvjetnici ostalih optuženika (Davorina Sobjeslavskog, Tvrtka Tomičića, Zorana Petrovića, Hrvoja Gašparinca, Đorđa Vuletića, Radovana Štetića, Miroslava Vukovića i Zorana Pripuza) ustvrdili su da je žalba tužiteljstva neosnovana. Po njima je nedvojbeno dokazano da se optuženici nisu udružili u zločinačku organizaciju niti počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara